Lovci širom Požeške kotline produžuju zakup lovišta kojima su gospodarili ovog desetljeća

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Svih 23 lovozakupnika tj. lovačkih društava koji su podnijeli zahtjeve za produljenje ugovora o zakupu 24 županijska lovišta obnovit će taj zakup na slijedećih deset godina i to od 31. ožujka 2017. godine do 31. ožujka 2027. godine. Odluku o tomu donijeli su vijećnici Skupštine Požeško-slavonske županije, a prethodila joj je suglasnost Ministarstva poljoprivrede nakon provedenog postupka uvida u kaznene i prekršajne evidencije svih lovoovlaštenika. Lovačka društva su obavezna u proračun Požeško-slavonske županije uredno plaćati godišnju lovozakupninu koja ovisi o veličini lovišta i brojnom stanju divljači  predviđenim lovnogospodarskom osnovom za svako lovište.

-Iznosi lovozakupnina se kreću kao i u prethodnom desetljeću, a poduzeli smo sve da naša lovačka društva i nadalje gospodare lovištima koja su do sada imali u zakupu jer smo ocijenili da su dobro skrbila o uzgoju i zaštiti divljači, te održavali i gradili lovno-tehničke i lovno-gospodarske objekte unutar zakupljenih lovišta – kazao nam je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Sva lovačka društva javila su se na natječaj radi zakupa po jednog lovišta izuzimajući „Psunj“ iz Orljavca“ koje će zakupiti dva lovišta i to „Poljanačke šume“ i „Orljavac“.

Požeško LD „Jelen“ tako će i nadalje gospodariti lovištem „Zapadni Papuk II“,  LD „Šljuka“ iz Brestovca lovištem „Brestovac“, biškupački „Papuk“ lovištem imena „Biškupci“, „Lapjak“ iz Velike lovištem koje nosi naziv toga mjesta, požeški „Sokolovac“ lovištem „Požega I“, „Vepar“(Kaptol) lovištem „Kaptol“, požeški „Šijak“ lovištem „Požega II“, vetovački „Vranovac“ lovištem „Vetovo“, LD „Seljak“ iz Jakšića lovištem naziva „Jakšić“, kutjevački „Slavonac“ lovištem „Kutjevo“, „Vražjak“ iz Sesveta lovištem „Sesvete“, „Dilj“ iz Buka lovištem „Buk“, bekteška „Strijela“ lovištem „Bektež“, LD „Vidra“ iz Čaglina lovištem „Čaglin“, „Fazan“ iz Ruševa lovištem „Ruševo“, LD „Kuna“ iz Pake lovištem „Sovski Dol“, „Sokol“ iz Bučja lovištem „Bučje“, pakračka „Košuta“ lovištem  koje nosi ime toga društva, zatim „Fazan“ iz Pakraca lovištem naziva „Fazan“, lipički“Jelen“ lovištem“Trokut“, „Slavuj“ iz Gaja lovištem imena kao i udruga, te pakrački „Psunj“ također lovištem imena tog lovačkog društva.

Predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Zdravko Vujnović najavio je da se pripremaju ugovori za produljenje zakupa, a njihovo potpisivanje očekuje se krajem ožujka iduće godine.

/Foto: Ilustracija, pozega.eu/

Komentiraj: