Lovci požeškog kraja imaju mala davanja, no mnogo se ulaže

Autor: Jelenko Topić

Poznato je da lovci kao članovi lovačkih udruga plaćaju godišnju članarinu svome matičnom županijskom savezu. Tako se aktivnosti županijskih lovačkih saveza županija u najvećoj mjeri financiraju iz navedene članarine.

Svakako je zanimljivo vidjeti koliko svaki lovac godišnje daje svome savezu. Potražili smo odgovor na to pitanje, te utvrdili da je tu veliko šarenilo iznosa, te da su razlike čak i do 100 posto.

Godišnja članarina Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije za lovca iznosi 120 kuna.

-Iznos članarine kod nas je 150 kuna, a podignuta je prije nekih pet do šest godina – kaže  Goran Andrašević, tajnik LS Osječko-baranjske županije.

Lovci s područja Požeško-slavonske županije, a ima ih oko 1300,  sada plaćaju članarinu od stotinu kuna i to od 2006. godine kada je ona podignuta sa 80 kuna.

-Kroz to  vrijeme unatoč relativno niskom iznosu članskih uloga ulagali smo u izgradnju i opremanje brojnih objekata, ponajprije poznatog strelišta za lovačke discipline u Bzenici kraj Pleternice, kao i uređenje zgrade našeg saveza u Požegi- ističe Branko Bertelović, predsjednik tog Lovačkog saveza.

Od 1998. godine kada je ustrojen Lovački savez Brodsko-posavske županije sa oko dvije tisuće članova iznos članarine se nije mijenjao i ona iznosi 120 kuna, a i oni podosta ulažu u objekt saveza, uređenje vlastitog muzeja, te kupovinu prostora za lovce novogradiškog kraja.

-Članarina lovaca prema našem savezu iznosi 200 kuna godišnje, taj iznos je izglasan prije petnaestak godina, a navedenim novcem financiramo aktivnosti uključujući radno mjesto profesionalnog tajnika, te druge troškove – kazao nam je Mirko Bošnjak, predsjednik Lovačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije. Razlike su velike po pojedinim dijelovima naše zemlje.

Teško je definirati ovakvu razliku u iznosima članarina tim prije jer oni nisu odraz ekonomskog stanja pojedinih županija i naših regija.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek