Lovci osposobljeni za pregled mesa nakon odstrela divljači

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Gotovo 40 lovaca iz lovačkih društava Požeško-slavonske županije polazilo je program osposobljavanja za prvi pregled mesa odstrijeljene divljači namijenjenog stavljanju na tržište. Ovo osposobljavanje je zakonska obaveza što je zapravo prilagođavanje propisima Europske unije, a Hrvatski lovački savez je ovlašten za njegovo provođenje.

Predavanje je organizirao Lovački savez Požeško-slavonske županije,  trajalo je devet nastavnih sati što je predviđeno Pravilnikom o osposobljavanju, predavač je bio doktor  veterinarske medicine Hrvoje Korov, a njime su obuhvaćeni anatomija, fiziologija i ponašanje divljači,  neprirodno ponašanje i patološke promjene kod divljači zbog bolesti, onečišćenja okoliša i drugog što bi moglo utjecati na zdravlje ljudi nakon konzumacije mesa te divljači, zatim pravila higijene i tehnike rukovanja, prijevoza, uzorkovanja i dostave uzoraka mesa nakon odstrela, te  propisi koji obuhvaćaju zdravlje životinja i ljudi, kao i higijenske uvjete neophodne za stavljanje mesa divljači na tržište.

-Županijski lovački savez snosio je troškove osposobljavanja po jednog lovca iz svakog od 28 društava, ostali sudionici su sami platili te troškove, a polaznici su uglavnom bili iskusniji lovci i to najčešće lovnici pojedinih društava – istakao nam je Hrvoje Korov.

Nakon predavanja uslijedila je provjera znanja kroz pisani test, zapisnik o provjeri  je upućen u Hrvatski lovački savez koji će uspješnim polaznicima  izdati iskaznice.

Predviđeno je da ovi lovci svakih pet godina obnavljaju stečena znanja, te ih prošire eventualnim novim saznanjima iz ovih oblasti.

(Foto: Ilustracija, propisi.hr)

 

Više iz kategorije