Lovci od ranog jutra zasukali rukave: Pripremaju više od 1200 porcija čobanca za građane /FOTO/

Autor: DK

Na tradicionalnom natjecanju u kuhanju slavonskog čobanca, popularni „Požeški kotlić” koji se održava danas na Međunarodni praznik rad – 1. svibnja, u parku pokraj Orljave sudjeluju i članovi Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije, tridesetak ovdašnjih lovačkih društava. Gotovo da i nema veće manifestacije u ovim krajevima a da lovci na ne daju svoj doprinos. Po prvi puta su se oni na poseban način uključili u tradicionalnu gastronomsko-turističku priredbu „Požeški kotlić 2018.“ na kojoj je veliki teret na svoja leđa stavio poznati meštar od kužine, kako bi rekli Dalmatinci, Zvonko Miličević.

blankOd ranog jutra su kuhari i oni koji su zaduženi za pripremu poznate delicije na čelu sa Zvonkom Miličevićem zasukali rukave i počeli s pripremama kako bi sve bilo gotovo i dovršeno do 12 sati i podijeljeno građanima, više od 1200 porcija čobanca koji se kuha u velikom kaznu od 500 litara. Prvi “pobočnik” glavnog meštra je Tomislav Kapl također dokazani kuhar u raznim prigpdama.

Sve su pripremili, 200 kg mesa, pet vrsta, tri od divljači, te dvije vrste od domaćih životinja. Tu je bilo pripremljeno i 50 kg luka, 10 kg mrkve te ostali začini koji su velika kuharska tajna meštra od kužine.

blank-Počeli smo s pripremama i loženjem vatre prije 6 sati. Meso smo priredili nekoliko dana prije uz sve one pripreme kako bi čobanac bio dobar. Očekujemo da će sve biti gotovo do 12 sati tako da će se moći građanima dijeliti već od 12 sati – rekao nam je glavni kuhar Zvonko Miličević koji nije imao puno vremena za razgovor.

Oni građani koji to budu htjeli moći će donirati financijska sredstva koja su namijenjena za humanitarne svrhe, Caritasu Požeške biskupije.

blankU to kako teku pripreme došao se uvjeriti i preč. Ivica Žuljević, katedralni župnik i prepošt Stolnog kaptola kojeg su dočekali i dobrodošlicu mu poželjeli predstavnici lovaca, ekspredsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Zdravko Vujnović, predsjednik Branko Bertelović, Tomislav Čabraja, Denis Milošević, Tomislav Kapl, Josip Lukić, Jurica Janković, Mario Levar i dr.

blankBudući da se danas slavi i sv. Josip radnik bila je prigoda čestitati i imendan Josipu Lukiću kojemu je ekspredsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Zdravko Vujnović uručio prigodan poklon, karton vina.

Građanima ništa drugo ne preostaje već polako se zaputiti prema parku pokraj Orljave i podržati manifestaciju Požeški kotlić gdje će moći kušati vrhunsku deliciju.

Foto: D. Krstanović

blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića