Lovci na tradiciji grofa Turkovića

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO – Preteča Lovačkog društva „Slavonac“ osnovanog u vinskoj prijestolnici Kutjevu daleke 1936. godine bile su aktivnosti lovozakupnika veleposjednika grofa Zdenka Turkovića koji je ostavio velikog traga na gospodarstvu toga kraja. Tako kutjevački lovci uskoro slave 80 godina rada društva pa su već okrenuti tome jubileju.

-Cilj nam je ekologija  u lovištu s posebnim naglaskom  očuvanje vodotoka Kutjevačka Rika na kojemu imamo zagađenja, a on se svojim donjim tokom proteže kroz naše lovište – kaže predsjednik „Slavonca“  dr. Branko Mihalj  dodajući da društvo sada okuplja 62 člana, a riječ je uglavnom o lovcima starije životne dobi.

Zbog naraslih troškova osiguranja i jamstva za lovište, te održavanja objekata sudionici nedavno održane godišnje skupštine „Slavonca“ donijeli su odluku o povećanju članarine na 1500 kuna godišnje, a najveći problem su im štete od divljači i na divljači ponajprije na županijskoj prometnici Kutjevo-Bektež.

Danas Kutjevčani gospodare sa 5600 hektara lovnih površina od čega je polovina državno lovište Južna Krndija 2 koje je brdskog karaktera, te ostatak ravničarsko županijsko lovište na sjevernom dijelu Požeške kotline. U njima raspolažu sa jelenom običnim, srnećom divljači, divljom svinjom, jelenom  lopatarom, zecom, fazanom, jarebicom i trčkom, a tu je podosta i štetočina kao što su lisica, svraka i jazavac.

-Unazad dvije godine obnovljeno je krovište i uređena reprezentativna lovačka kuća sa dvadesetak ležaja smještena ispod predjela Žičara pod Krndijom , a slijedi izgradnja nadstrešnice i drugih pratećih sadržaja- nastavlja dr. Mihalj i dodaje da su mladi lovci brojnim radnim akcijama dali najveći doprinos izgradnji i obnovi hranilišta i čeka za visoku divljač. Razmišljali su i o lovnom turizmu, no procjena je da za to nemaju dostatnih količina divljači.

Zapažene su i humanitarne aktivnosti lovaca „Slavonca“ koji su uključuju na Festival graševine i pjesme kuhajući lovački čobanac kojega doniraju kutjevačkim udruga ma, ostvaruju suradnju sa župnikom vlč. Marijanom Đukićem posebice na obilježavanju Sv. Huberta, a uključeni su i i brojne aktivnosti svoje sredine i na razini Požeško-slavonske županije.

Glavni lovnik društva Ivica Pospišil i zamjenik Željko Starčević su voditelji njihove streljačke ekipe koja postiže zapažene rezultate, a svake godine uz blagdan zaštitnice Kutjeva Male Gospe i Dan grada organiziraju međudruštveno natjecanje Kup strijelaca u gađanju glinenih golubova na svome strelištu pokraj sela Mitrovac. Tu su nalaze i 4,5 katastarska jutra  vlastitih obradivih površina gdje siju žitarice zbog potreba prihrane divljači tijekom zimskih mjeseci.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot