Lovac na bilje: U subotu na HRT 1 pogledajte emisiju o biljnom bogatstvu Parka prirode Papuk

bez-naslovaVELIKA – Biljno bogatstvo Parka prirode Papuk tema je četvrte epizode TV emisije Lovac na bilje koja će biti prikazana ove subote na HRT-u.

– Planina Papuk prvi je hrvatski geopark koji je postao dio europske i svjetske UNESCO-ve mreže geoparkova. S Antonom Rudanom otkrivamo biljno bogatstvo toga planinskog područja: ljekovitu ivančicu, repljasti srčanik koji je zaštićena biljka i trninu s jestivim bobicama i lišćem od kojeg se može pripremiti čaj. Tu su i jesenje jabuke, brojne paprati, lišajevi i mahovine, pa čak i biljke mesožderke. Papuk je bogat planinskim izvorima i potocima koji su stanište specifičnim ribljim vrstama, vodozemcima, gmazovima te brojnim vrstama vodenih beskralješnjaka. Od vodenih biljaka posebno se ističu ugroženi borak (Hippurus vulgaris) te tankolisni žabnjak (Ranunculus trichophyllus) i žuta perunika (Iris pseudacorus), koji su rasprostranjeni samo u Europi – navodi se u najavi emisije.

Autori serije su Anton Rudan i Filip Filković Philatz, a epizodu o flori i fauni parka prirode Papuk pogledajte u subotu, 19. studenog, na prvom programu Hrvatske televizije s početkom u 16,22 sati.

Najavu emisije pogledajte na linku: https://www.facebook.com/lovacnabiljeserijal/videos/1184771114891941/

0 Comment