Loptica odgovornosti se prebacuje s jednih na druge, a djeca pješače desetak kilometara

Autor: Požega.EU

 

Miroslav Grozdanić 2POŽEGA – Zbog problema prijevoza srednjoškolaca iz pojedinih naselja na Požeškoj gori izjavom se javnosti obratio zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić. U njemu stoji da je početkom ovog mjeseca došlo do problema s prijevozom srednjoškolske djece iz nekoliko naselja na području grada Požege, što je bilo i popraćeno u medijima kroz razgovore s roditeljima, te neposredno poslije toga izjavom gradonačelnika Požege o problemu i nemogućnostima rješavanja.

Detaljnijom provjerom na terenu vidljivio je da se radi o osam učenika požeških srednjih škola koji dolaze iz tri prigradska naselja (Komušina, te Vasine i Ćosine Laze) koje je prevozio APP d.d. Požega, ali navodno radi prestanka ugovora o prijevozu i neisplativosti samog prijevoza(prosječna udaljenost u jednom pravcu oko deset kilometara, učenici idu u dvije smjene, loše ceste s tucaničkom podlogom) početkom mjeseca APP d.d. Požega otkazuje ovaj prijevoz.

Tako sada na roditeljima i učenicima ostaje da se samostalno snalaze kako tko može, pa neki prevoze djecu vlastitim prijevoznim sredstvima, a neka djeca idu i pješice u školu.

Jedini organizirani prijevoz u ovim naseljima je prema ugovoru o prijevozu osnovnoškolske djece koji je organizirao grad Požega, a prijevoznik je Slavonija bus iz Novog Grada.

Kako u ovim naseljima ni prije, a ni sada nije organiziran javni prijevoz za građane, iako u njima prema zadnjem popisu iz 2011. godine živi više od  200 stanovnika, većinom se prijevoz srednjoškolske djece rješavao s prijevoznikom koji prevozi osnovnoškolsku djecu, no nažalost ovaj dogovor s prijevoznikom za sada nije riješen.

– Istražujući ovaj problem i pokušavajući ubrzati rješenje suočio sam se s prebacivanjem odgovornosti ( sa grada na županiju, sa županije na grad, pa i do toga da srednjoškolski prijevoz zakonski nije obavezan i sl.), a djeci i dalje ostaje problem prijevoza do srednjih škola koji su u prethodnom vremenu imali normalno riješen-ističe zamjenik župana M. Grozdanić.

Kao zamjenik župana biran ispred srpske nacionalne manjine zamolio je i pozvao odgovorne gradske i županijske čelnike da se što prije pronađe i dogovori kvalitetno rješenje, kako bi i ovo 8 –mero djece mogli normalno pohađati nastavu.

-Kako se radi o mjestima naseljenim većinom pripadnicima srpske nacionalne manjine ne želim vjerovati u kuloarske priče da bi u sličnom slučaju u naseljima s većinskim narodom ovaj problem već bio rješen- zaključio je u izjavi za javnost dožupan Miroslav Grozdanić.

Više iz kategorije