Ljubav je na selu: Dok labudica mirno pliva s labudićima, labud nikome ne da ni prići /FOTO/

Autor: D.K.

O ljepotama ribnjaka u Zarilcu, o kojem brigu vode vrijedni članovi tamošnjeg ribičkog društva, moglo bi se ispisati bezbroj redaka.

Uz prirodne ljepote jezera i samog okoliša posebnost im daju labudovi, njihovi stalni stanovnici koji baš i ne žele da se remeti njihov mir i uživanje na vodi.

Dolazak labudova u Zarilac bilježimo u našem članku u listopadu 2016. godini. Tada su nam ribiči ispričali kako su se labud i labudica spustili na jezero i u trsci savili gnijezdo u kojem se izleglo njihovo potomstvo. Od tada je nastalo veliko prijateljstvo ribiča i labudova koji prepoznaju dobronamjernike i one kojima mogu vjerovati.

Labudovi su počeli prilaziti ribičima koji su im davali komadiće kruha, kukuruz i drugu hranu što je još više učvrstilo njihovo zajedništvo. Te su 2016. godine labudovi dobili četiri mlada koji su brzo rasli. Odgovarala im je voda bogata ribom, vodozemcima i drugom raznovrsnom hranom kao i trska i šaš u dijelu akumulacije gdje su se gnijezdili. Odgovarala im je i hrana domaćina s kojima dijele vodenu površinu.

Labudica s mladim labudovima

Ovih se dana na vodenoj površini ribnjaka mogu vidjeti labud i labudica s dva mlada labuda. Dok mali labudovi bezbrižno plivaju jezerom s labudicom, budnim ih okom prati labud koji ne prepušta ništa slučaju i ne dozvoli prilazak neznanaca k njima.

Najprije sve promatra izdaleka, no kada mu se učini da ste preblizu njegovom potomstvu, nakostriješena perja krenut će prema vama. Stoga je najpametnije ovu sretnu obitelj ipak promatrati s pristojne razdaljine.

Labud

Prema riječima ribiča kada i netko od neznanaca želi prići malim labudovima dolazi u velike probleme jer labud stupa na scenu i postavlja se borbeno. Ribiči s labudovima nemaju nikakvih problema. Jedni na druge su ponosni i jako se dobro razumiju. Razvilo se veliko prijateljstvo labudova i tamošnjih mještana, ali su ipak labudovi najveći prijatelji s ribičima kojima najviše vjeruju i znaju da im od njih ne prijeti nikakva opasnost.

Ribnjak u Zarilcu
Labudovi

Više iz kategorije