Ljepota tradicije i baštine koja se njeguje i čuva od zaborava na 7. Županijskom kulturnom Mozaiku u prigodi obilježavanja Dana županije /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

KUTJEVO – Nastupima 20-ak KUD-ova, pjevačkih i plesnih skupina te puhačkih glazba s područja Požeško-slavonske županije, u organizaciji Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije, održan je 7. Županijski kulturni mozaik u prigodi obilježavanja Dana Županije. Manifestacija je održana u kutjevačkoj Kino dvorani gdje je uz grad Kutjevo domaćin bio KUD Poljadija iz Grabarja.

Na manifestaciji su nastupili i nekoliko točaka izveli, Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Kutjevo, KUD Berda Brestovac, KUD zavičajno društvo Rama Pleternica, Češka Beseda Bjeliševac, Puhačka glazba Jakšić, KUD Orljava Pleternica, Češka beseda Prekopakra, KUD Ivo Čakalić Kaptol, KUD Šijaci Biškupci, Češka beseda kaptol, KUD Požeška dolina Požega, Plesna radionica Ilijane Lončar, Gradski pjevački zbor Lipik, KUD Seljačka sloga Prekpakra, Gradska glazba Trenkovi panduri Požega, KUD Bektež iz Bekteža.

Kao i uvijek KUD-ovi su pokazali ljepotu tradicije i baštine koju njeguju prenoseći ju s koljena koljeno čime se pokazuje da nasljednici običaja koje su im u nasljeđe ostavili njihovi stari.

Inače, mozaik je prezentacija kulturnog i folklornog stvaralaštva dijela, od 50 registriranih udruga u kulturi Požeško-slavonske županije, istakla je predstavnica županije, dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica društvenog odjela. Goste i sudionike Mozaika pozdravio je u ime grada Kutjeva Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća, kojima su uručene i zahvalnice organizatora.

Program su vodile Marijana Sabljak i Antonija Tušek, a sve je odlično pripremila i protokol vodila Antonija Pavlović, tajnica Zajednice. Nakon nastupa druženje je nastavljeno uz odličan grah i dobra kutjevačka vina u bivšem restoranu KTC u Kutjevu.

Sve nastupe ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Stjepan Sremac, za ples, dipl. etnologinja Dubravka Matoković za nošnje i Slaven Batorek za glazbu, a najbolji će predstavljati županiju na državnu smotru izvornih folklornih skupina.

Nakon nastupa održan je okrugli stol svih voditelja folklornih skupina i Stručnog povjerenstva, a kao pobjednik proglašen je KUD Šijaci Biškupci, koji će nastupiti na državnoj smotri, dok je KUD Seljačka sloga Prekopakra dobio preporuku da nastupi na nekoj od većih smotri folklora na nacionalnoj razini.

Foto: D. Krstanović [FAG id=241350]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88