Lisice šetaju Vrandukom, a ponašaju se kao domaće životinje

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Posljednjih dana lisice nam se sa obronaka Požeške gore spuštaju u dvorišta, bojimo sa za našu djecu, a ponašaju se pitomo kao domaće životinje, čak se ponovo vraćaju u dvorište nakon što ih potjeramo – kaže nam Vladimir Potnar iz požeške ulice Vranduk. Takvo ponašanje lisica je čudno jer se one pitomo ponašaju kada imaju bjesnoću. Potnar tvrdi da su nemoćni jer su se obraćali na sve strane, no pomoći niotkud. Uz opasnost za ljude, posebice mališane, lisice bi mogle uništavati kokoši i drugu perad u dvorištima Vrandučana i žitelja okolnih ulica.

Vladimir Potnar, stanovnik požeške ulice Vranduk

Kako smo saznali lovci su nemoćni jer im zakonski propisi zabranjuju kretanje sa oružjem unutar naseljenih mjesta i ispod 300 metara udaljenosti od kuća.

-Za ovakve slučajeve nadležne su komunalne službe u gradovima i općinama jer mi nemamo nikakvih ovlasti unutar naselja već samo na površinama lovišta – rekao nam je Zvonko Herman, lovni inspektor za Požeško-slavonsku i još tri susjedne županije. Riječ je o službama koje u naseljenim sredinama hvataju pse lutalice tzv.šinterajima, no malo koji grad ili općina imaju to ustrojeno unutar svojih komunalnih poduzeća.

Zbog nedostatka sredstava možda bi rješenje bilo formiranje takve službe za više općina i gradova ili čak za nekoliko županija, a ona bi djelovala nakon poziva zbog pojava pasa lčutalica, lisica i drugih životinja, dok bi se u takvim slučajevima one zajednički financirale. Postoji čak rješenje da se ovakvi poslovi povjere privatnim tvrtkama koje bi onda dobivale koncesiju za taj oblik rada.

Bilo je razmišljanja da se u to uključe ljudi iz azila za pse, no oni tvrde da lisice smiju loviti samo u zatvorenim prostorima.

U sadašnjoj asituaciji očigledno je da će građani Vranduka i drugih dijelova grada morati sami loviti lisice pomoću improviziranih metalnih naprava jer je korištenje oružja u naseljima zabranjeno. No, i kada bi se dogodilo da ulove lisicu uz pomoć nekakve naprave pojavljuje se novi problem, a to je zbrinjavanje uginule zvijeri jer se one ne smiju odlagati u prirodu. Po sadašnjim propisima to mogu raditi samo ovlaštene institucije za zbirnjavanje animalnog otpada koje ga isporučuju kafilerijama na preradu, a najbliža je u okolini Zagreba!

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot