Legendarna VW Buba

Autor: Požega.EU

Wolfsburg (Vučji grad), mladi grad u Njemačkoj saveznoj državi Donjoj Saskoj, formiran 1938. oko manjega naselja Hesslingen, koji je ime dobio po dvorcu izgrađenom oko1300. godine, sjedište je giganta automobilske industrije, tvrtke Volkswagen. Rodni je to grad i megapopularne bube, jednog od legendarnih modela automobila za kojega možemo reći da nikada neće izaći iz mode.

vw buba

Riječ je o jednom od najprodavanijih vozila uopće, koje i danas, gdje god se pojavi, uvijek izmami simpatije i osmijehe. Prodano ih je blizu 22 milijuna primjeraka u više od stotinu država svijeta. Ideja o Volkswagenu (u prijevodu – narodno vozilo) nastala je početkom 1934. godine, kada je konstruktor Ferdinand Porsche tadašnjim nacističkim vlastima prezentirao „Ekspoze o izradi njemačkih narodnih kola”. Hitler se nije dvoumio ni trena – odmah je zatražio da se u roku od deset mjeseci napravi prototip „narodnog vozila” koje je, prema Porsheovoj zamisli, bilo predviđeno za četiri osobe, trebalo dosegnuti brzinu od tada fantastičnih 100 km/h, i savladavati uspone do 30 posto. Cijena je morala biti samo tisuću tadašnjih rajhsmaraka kako bi auto zbilja bio narodni i dostupan svakom Nijemcu. Konstruktor Porsche dobio je kao honorar – pravo na 20 buba. Prva tri prototipa bila su završena na vrijeme, a 1938. godine započela je i izgradnja tvornice.

vw buba

Hitlerov projekt realizirali su Englezi

Pod Hitlerom, međutim, redovna proizvodnja ipak nije počela. Dogodilo se to tek 1948. godine. Iako je riječ o njemačkom automobilu, za njegov (među)narodni uspjeh dobrim dijelom zaslužan je – jedan Englez! Naime, kada su saveznici 1945. godine zauzeli tvornicu u Volfsburgu, engleski major Ivan Herst postavljen je za direktora. Ideja mu je bila da odmah obnovi proizvodnju automobila za potrebe britanske vojske. Uz mnogo napora uspio je proizvesti prototip koji je izazvao ogroman interes britanske vojske, što je rezultiralo i prvom narudžbom od 20.000 automobila.

bube

Sve ostalo je povijest, povijest automobila koja i danas živi, modela koji i danas traje u najnovijim inačicama.

Iako je kroz godine koje su slijedile proizvedeno više modela bube, svi oni imali su osnovne karakteristike prototipa. Prvenstveno tipičan izgled, za koji i danas mnogi kažu da je neponovljivo i neodoljivo originalan. Specifičan, prepoznatljiv zvuk Porscheovog zrakom hlađenog motora privlači pažnju, pa bubu prepoznate i zatvorenih očiju.

Interes za bubom konstantno je povećavao njezinu proizvodnju i prodaju, pa je nakon Europe ubrzo osvojila i Ameriku, gdje je vrlo brzo doživjela ogroman uspjeh. Već šezdesetih godina, postaje fenomen u autoindustriji, jer su je podjednako kupovali bogati i prosječni kupci, mladi i stari. Buba je jednostavno osvojila kompletno tržište, i postala ikona svoga vremena, simbol hippy-pokreta. Personalizacija bube bila je uvijek prisutna svugdje u svijetu, a nije prekinuta ni do danas, kada egzistiraju brojni klubovi obožavatelja bube.

Izvor: automotovision

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot