Ledena berba i kod vrhunskog enologa Ivice Peraka (foto galerija)

Autor: D.K.

DSC_1022KUTJEVO / MITROVAC – Ovih je dana bila ledena berba na obroncima Krndije u kojoj su ubrani grozdovi grožđa na još jednoj i to najboljoj lokaciji kutjevačkog vinogorja u Mitrovcu pokraj Kutjeva kod poznatog vinogradara i vrhunskog enologa Ivice Peraka.

Kao privatni vinogradar i vinar Ivica Perak, koji ima 11 hektara vinograda, drugi je put imao, ove godine na pola hektara, ledenu berbu za što su se ispunili svi uvjeti da se proizvede vrhunska kapljica predikatnog vina ledene berbe. Vrhunski stručnjak koji zna kako proizvesti zlatnu kapljicu ubrao je “zlatne” plodove na 250 metara nadmorske visine koje je uspio sačuvati što je vidljivo i prostim okom. Perak ima dugogodišnja iskustva s ledenim berbama jer ih je kao glavni enolog u Kutjevu d.d. prvi puta na ovim prostorima organizirao još 1996. godine za što je imao velike hrabrosti upustiti se u tu pustolovinu neizvjesne proizvodnje.

Ivica Perak, poznati enolog, vinogradar i vinar

– Ovo je položaj Mitrovac, jedan od najboljih vinogradarskih položaja, ne samo kutjevačkog vinogorja, nego i šire. Nakon tri godine kada nisu bili uvjeti, dočekali smo odlično zdravstveno stanje i snagu grožđa, šećeri i kiseline su bile dobre te smo mogli određene količine ostaviti i za ledenu berbu. To je inače vrhunac vinogradarske proizvodnje da bi se zaokružila ponuda jedne vinske kuće. Od predikatnih vina najznačajnije je svakako ledeno vino. S ovih pola hektara očekujem najviše do 500 litara vina, što je višestruko manje od normalnih berbi, ali sam posebno zadovoljan jer to je najzahtjevnija berba koju samo rijetki vinogradari imaju – rekao je Ivica Perak.

Za graševinu Perak tvrdi da je to najpogodnija sorta za ledene berbe, jer je idealna za kvalitetna vina, kasne berbe, specijalna vina, pjenušce što u konačnici njene karakteristike dovode do ledene berbe.

– Ovaj kraj ima odlične vinogradarske perspektive, jer kaže se da vinogradarski raj koji ima mogućnosti da ima ledene berbe, da je to tipični i potpuni vinogradarski kraj. Kutjevačko vinogorje ima i tu potvrdu, jer od 1996. godine sam pokrenuo, tada kao glavni enolog u Kutjevačkom podrumu ledene berbe. Ova kutjevačka vinogorja su posebno pogodna za ovakve zahtjevne uzgojne oblike i proizvodnju perjanice među vinima, a to su ledena vina – ističe Perak dodajući kako će mu ovogodišnje ledeno vino puno značiti u jednoj zaokruženoj ponudi njegove vinske kuće koja ima kapacitet podruma od 80 tisuća litara.

Potrebno je mnogo truda uložiti da bi se postigla kvaliteta grožđa i sačuvala od raznih nametnika koji su ove godine išle na ruku vinogradarstvu Perak.

– Da bi grožđe došlo u ovu fazu, smrznutih prosušenih bobica, mora se uzgoj prilagoditi i posebno mu se posvetiti još u zelenom stadiju, te dalje tehnologijom pratiti da bi se dobilo zdravo grožđe do siječnja, jer tada tek u našim krajevima dolazi do niskih temperatura ispod 7 stupnjeva. Nekoliko dana imamo temperature od minus 8 stupnjeva, a jučer čak minus 12, što je bio znak da možemo krenuti u ledenu berbu, jer su bobice potpuno u smrznutom stanju. Sada sama prerada i cijeđenje traje i dva dana, a sama fermentacija i do godine dana –dodao je Perak.

Poznato je da vina ledene berbe piju zaljubljenici u vinsku kapljicu vino i to u posebnim prigodama. Butelje takvog vina dosežu i cijenu do 60 eura. Kao takvo vino se puni u manje butelje od 0,2 i 0,375 l, koje svaka ozbiljnija vinksa kuća teži imati u svojoj proizvodnji i ponudi.

– Zbog činjenice da se jako smanjuje količina vina u ledenoj berbi, mnogi vinogradari se ne odlučuju na to, posebno u prijašnjim godinama kada se još uvijek tražilo veće količine vina. Prisutan je i rizik dali će grožđe izdržati do tih potrebnih uvjeta, na što se manji vinogradari ne upuštaju u tu vrstu proizvodnje. Mnogi se odlučuju za proizvodnju predikatnih vina, no ne i za ovaj vrhunac predikata, ledeno vino koje je uvijek po kvaliteti svojih vina na vrhu ljestvice od drugih vina zaključio je Perak dodavši da o kvaliteti njegovih vina ledenih berbi svjedoče i brojna šampionska i zlatna priznanja i medalje za kvalitetu.

Od ovogodišnje ledene berbe očekuju se vrhunska kvaliteta, a prvo kušanje biti će spremno krajem 2017. godine, a za koje se mogu očekivati nove pobjede i priznanja za kvalitetu.

/Foto: D.Mirković/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot