Latice ruže za vrhunski džem /FOTO/

Autor: D.M.

VELIKA – Divlje ruže (rosa canina) na plantaži Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Antonije Zelenike u Velikoj  su u cvatu. To je vrijeme za neobičan posao, berbu latice tog cvijeta. Od njih će se pripravljati džem. Riječ je o vrhunskom proizvodu, deliciji, za kojom je potražnja višestruko veća od proizvodnje. Tako proizveden džem odmah pronalazi kupce.

Proizvodnja džema od latica je posebna i skupa, ističe vlasnica Antonija Zelenika. Puno je potrebno nježnih latica za bočicu proizvoda. Uz to je i ekološki proizvod pa ga posebno cijene Talijani. Oni ne pitaju za cijenu !

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Antonije Zelenike nalazi se u naselju Veleka a plantaža na južnim obroncima planine Papuk. Gospodarstvo posjeduje 1,5 hektara plantaže, od čega hektar ekološkog nasada divljeg šipka, a pola hektara je mješoviti ekološki nasad voća. Proizvodnja je zasnovana na tradicionalnoj preradi vlastito uzgojeneg šipka i voća u pekmeze, džemove, sokove te čajeve. Uzgojem i preradom šipka obitelj Zelenika se bavi od 2010. godine. Sudjelovali su na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu gdje su osvojili brojna priznanja i nagrade. Gospodarstvo posjeduje Hrvatski ekološki certifikat pa svi proizvodi prolaze kroz stroge kontrole i ispitivanja prije plasiranja na tržište.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: