Lansirni most Hrvatske vojske za stanovnike Žigerovaca

Autor: Požega.EU

ŽIGEROVCI / BORIČEVCI / BRESTOVAC – Barem privremeno stanovnicima koji su bili uskraćeni za prelazak preko rijeke Orljave između Boričevaca i Žigerovaca došao je kraj. Most koji nije bio u potpunosti dovršen srušio kada je to područje bilo zahvaćeno poplavama prošle godine u mjesecu svibnju.

Danas je inžinjerijska pukovnija HV-a započela sa postavljanjem lansirnog mosta čime će se riješiti brojni problemi s kojima su se susretali brojni stanovnici tog kraja.

-Kada je postalo izvesno da se radoi ne mogu nastaviti na izgradnji i popravku mosta koji je srušen zbog stalnog visokog vodostaja rijeke Orljave i zadnje poplave koja bila u rujnu 2014. potražili smo pomoć od Hrvatske vojske, odnosno od Ministarstva obrane. Zajedno sam sa županom Požeško-slavonske županije Alojzom Tomaševićem otišao na sastanak u Ministarstvo obrane u Zagreb gdje smo naišli na dobar prijem i razumijevanje. Tada su nam dali obećanje da će se postaviti privremeni lansirni most kako bi se normalizirao prelazak naših stanovnika koji isti koriste svakodnevno – rekao nam je načelnik općine Brestovac Zdravsko Mandić.

Općina Brestovac je potpisala ugovor sa Ministarstvom obrane početkom prosinca prošle godine o postavljanju mosta a realizacije i zbog lošeg vremena i proteklih blagdana nije mogla biti prije.

-Nama je bitno da u ovom zimskom periodu riješimo problem komunikacije sa naseljem Žigerovcima kako bi svi oni koji trebaju prelazak preko novopostavljenog mosta isti mogli nesmetano koristiti. Ugovor imamo do kraja lipnja ove godine koji je u slučaju potrebe moguće i produžiti, najduže do godinu dana – ističe Mandić koji nastavlja da je plan nastaviti sa rekonstrukcijom i mosta koji se srušio što je u obvezi izvođača dosadašnjih radova. Radovi bi započeli čim to dozvole vremenski uvjeti i kada se smanji vodostaj Orljave.

Cijena postavljanja, korištenja i demontaža mosta ugovorena je 30 tisuća kuna što će općina Brestovac izdvojiti iz svog proračuna. Most koriste kako stanovnici Žigerovaca ali i drugi mještani koji imaju preko Orljave sve oranice koje će dok se poprave vremenski uvjeti početi sa obrađivanjem.

DSC_0061 (Small)

Više iz kategorije