Lagotto Romagnolo

Autor: R.K.

Lagotto Romagnolo su kovrčavi psići koji su idealni kućni ljubimci i osvajaju svojom simpatičnošću, a imaju prirodni talent pronaći delikatesu skuplju od zlata – tartufe.

Lagotto Romagnolo je novija pasmina koju je FCI (Fédération Cynologique Internationale) priznala 1995. godine.

Tragač i idealan kućni ljubimac

To su jedini psi u svijetu koji su posebno specijalizirani za traženje tartufa, te je to i bila njihova primarna namjena.

Danas su već postali vrlo popularni kao kućni ljubimci i to zbog toga što su živahne, ali blage naravi. Oni su idealni kućni psi i zbog činjenice da se ne linjaju.

Vrlo su živahni, inteligentni, društveni i poslušni. Brzo i lako uče, te su izvrsni za djecu i život u obitelji. Ne pokazuju niti malo agresivnosti i odlično se slažu s drugim psima. Iako najčešće žive u zatvorenom prostoru, lagotti vole odlazak u prirodu. Jako vole vodu, pa će im odlazak na more, rijeku ili jezero biti prava radost.

Porijeklo i zastupljenostlagoto_stoji.jpg

Pasmina se prvi puta pojavila u 16. stoljeću u unutrašnjosti Italije. S vremenom se počinju koristiti kod traženja tartufa, te postaju najzastupljeniji u pokrajinama Toscana, Lombardia i Emilia Romagna, koja je najbogatija tartufima.

Osim u Italiji, ovi su psi danas najzastupljeniji u Skandinaviji, Nizozemskoj i Engleskoj.

Trening za traženje tartufa

Lagotti imaju prirodan talent za traženje i iskopavanje tartufa, ali on se posebnim treningom može izbrusiti i poboljšati.

Trening počinje kada je štene staro oko 3 mjeseca, a trebala bi ga provoditi osoba koja s njim provodi najviše vremena i koja će mu kasnije biti vodič u traženju. Trening je ozbiljan, ali je napravljen u nekoliko faza i razrađen na način da ga štene shvati kao igru i zabavu.

Prva faza treninga zapravo je igra šteneta s komadićima tartufa koje može i pojesti. Tako se štene privikava na miris tartufa.

U drugoj se fazi izrađuje loptica od komadića tartufa i ulja spojenih nekim čvršćim jestivim sastojkom, npr. krušnim mrvicama. Loptica bi trebala biti dovoljno velika da ju pas ne može pojesti. Zadatak igre s lopticom jest naučiti psa da ju donosi. Ona se baca u visoku travu gdje ju pas ne može vidjeti, već ju može pronaći samo slijedeći osjetilo njuha. Pronalazak i donošenje loptice nagrađuje se pohvalom, igrom ili komadićem tartufa. Koliko vrijede tartufi?

Od tartufara saznajemo da cijena tartufa varira, ovisno o godišnjem dobu, te ponudi i potražnji.

Skupoća tartufa ovisi o njegovoj klasi i veličini. U Hrvatskoj trenutno i nema crnih tartufa, a cijene bijelih se kreću od 1000 do 3000 eura.

Cijele bijele i crne tartufe možete kupiti i u staklenkama. Za staklenku koja sadrži 40g bijelih tartufa morat ćete izdvojiti 500 kuna, a za 50g crnih 150 kuna.

tartufi.jpgNakon što psić savlada traženje i donošenje loptice, slijedeća je faza zakopavanje iste u zemlju.

– Psi su već u toj fazi toliko ludi za tartufima, da već samostalno počinju kopati i donositi lopticu. Ta je faza najvažnija tijekom cijelog treninga, jer zapravo prikazuje stvarni posao Lagotta – objasnio nam je Mijo Maljković, uzgajivač iz Dervišage

Cijena pasa

Većina se tartufara u traženju “blaga” koristi psima, iako ima i onih koji se koriste svinjama.

Što se tiče pasa, tartufari najčešće koriste mješance ptičara i srodnih pasmina, dok je čistokrvnih lagotta još uvijek malo, vjerojatno zbog toga što su nova pasmina. – Većinu naših štenaca još uvijek prodajemo izvan RH jer su dosta poznatiji. Naše lagotte možete naći u Australiji, Kanadi, Danskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, SAD-u, Italiji itd.- rekao nam je Mijo.

Saznali smo da je cijena Lagotto Romagnolo štenca u Hrvatskoj oko 1000 eura, što ovisi o spolu, boji… U inozemstvu je ta cijena puno veća.

Odrasli pas, koji je prošao obuku za traženje tartufa može dosegnuti i cijenu od nekoliko desetaka tisuća eura.

lagotto

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot