Kužni pil se restaurira, a bit će postavljen u dvorištu Konzervatorskog odjela gdje će se izgraditi izložbeni paviljon!

Autor: DK

-Originalni Kužni pil smješten je u prostorima Konzervatorskog odjela u Požegi i radionici Hrvatskog restauratorskog zavoda(HRZ) u Zagrebu koji na njemu obavlja konzervatorsko restauratorske zahvate u svrhu njegove javne prezentacije- stoji u odgovoru grada Požege na naš upit o sudbini originalnog spomenika kulture najviše kategorije umjesto kojega je na središnjem, požeškom Trgu svetog Trojstva 2005. godine postavljena replika.

Ranije je dvojba bila da li obnavljati taj spomenik ili postaviti repliku. Pred dvadesetak godina svi su se slagali da je spomenik u lošem stanju i da neće dugo izdržati pod utjecajem atmosferilija, a 2003. godine Gradsko poglavarstvo je zaključilo da se u cijelosti obnovi jer se radi o zavjetnom spomeniku.

Tada su stručnjaci-konzervatori su dali mišljenje da je Kužni pil u takvu stanju da ga nije bilo moguće spomenik obnoviti i ostaviti na mjestu na kojem je bio tada, već da je jedino moguće rješenje bilo da se na mjesto spomenika postavi replika, a da se original obnovi i pohrani u zatvorenom prostoru. Onda je najavljeno da će se originalni Kužni pil restaurirati, te izložiti javnosti.

-Radovi su u završnoj fazi, financira ih Ministarstvo kulture i medija RH, a za informaciju o vrijednosti  radova  treba se obratiti Hrvatskom restauratorskom zavodu  koji izravno ugovora financiranje programa zaštitnih radova na kulturnim dobrima s Ministarstvom – nastavlja se u navedenom odgovoru.

Spomenik neće biti postavljen kod katedrale sv. Terezije Avilske u Požegi jer je projektom prezentacije spomenika, uz suglasnost grada Požege, HRZ-a i Konzervatorskog odjela u Požegi predviđena lokacija na kat.č.br. 1435/1 k.o Požega, odnosno u dvorištu Konzervatorskog odjela na Trgu Matka Peića 3.

-Radi prezentacije spomenika planirano je izgraditi na navedenoj lokaciji izložbeni paviljon za čiju je gradnju izrađena projektna dokumentacija. Nakon što se riješe imovinskopravni odnosi s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, pristupit će se postupku ishođenja građevinske dozvole, te nakon osiguranja sredstava za realizaciju investicije, krenuti sa izgradnjom. Dovršetkom opisanih aktivnosti bit će stvoreni uvjeti za prezentaciju originalnog Kužnog pila – zaključeno je u odgovoru grada Požege kojega nam je dostavila Mirna Šimunović Svoboda službenica za informiranje.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »