Kutjevu “labud” za proračunsku transparentnost; čiste petice Požeško-slavonskoj županiji te svim gradovima i općinama u Požeštini!

Autor: D.K.

Institut za javne financije održao je virtualno predstavljanje rezultata istraživanja proračunske transparentnosti županija, gradova i općina od studenoga 2020 . – travnja 2021. godine.

Virtualnom predstavljanju uz ministra financija Zdravka Marića, državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave RH Sanjina Rukavinu, gradonačelnika Grada Duga Resa Tomislava Boljara, načelnika Općine Kolan Šime Gligora, ravnatelja Instituta za javne financije Vjekoslava Bratića, prisustvovala je i županica Antonija Jozić.

Cilj istraživanja bio je utvrditi objavljuju li sve županije, gradovi i općine svake godine pravovremeno pet ključnih proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama. To su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021., proračunski vodič za građane za 2021. godinu. Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese.

Kao i u dosadašnjim istraživanjima, županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice, a po prvi puta prosjek svih županija je 5,0. To znači da su sve županije objavile svih pet proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama.

Požeško – slavonska županija ponovno je, nekoliko godina za redom, dobila peticu za transparentnost. Peticu za transparentnost dobilo je i svih pet općina Požeško-slavonske županije, Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika te gradovi u Požeštini Požega i Pleternica.

„Pitanje transparentnosti lokalnih financija nije samo pitanje objave ovih pet dokumenata koje u svom istraživanju obuhvaća Institut za javne financije. Pitanje transparentnosti je i pitanje javne nabave, objava odluka i puno drugih radnji, a oko čega su se složili svi današnji sudionici javnog predstavljanja“ – istaknula je županica Jozić koja je u panelu naglasila važnost daljnje edukacije građana po pitanju participativnog budžetiranja, e-savjetovanja i razumijevanja akata koji se odnose na proračun.

Kako bi dobiveni rezultati bili građanima što dostupniji i pregledniji, na internetskim stranicama Instituta za javne financije objavljena je interaktivna karta s rezultatima i podacima o svim županijama, gradovima i općinama.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot