Kutjevo vodeći po rastu izdvajanja za potpore gospodarstvu – kroz program poticaja uloženo 2,8 milijuna kuna i otvoreno 37 tvrtki

Autor: D.K.

Grad Kutjevo je u razdoblju od 2017. do 2019. godine bio vodeći po rastu izdvojenih sredstava za subvencije poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Grad je naime u periodu 2018. – 2020. godine proveo Program poticanja razvoja gospodarstva u koji je uloženo preko 2,8 milijuna kuna. U dvije godine kroz potpore otvoreno je 37 novih poslovnih subjekata i zaposleno ukupno 80 osoba.

Za pomoć gospodarstvenicima s područja Kutjeva osmišljeno je sedam mjera, a potpore su isplaćene za različite namjene. Program je uključivao potpore za zapošljavanje novih djelatnika – sufinancirani doprinosi iz plaće za nove djelatnike do iznosa 1.500 kuna mjesečno po djelatniku kroz 24 mjeseca, nadalje, za sufinanciranje kamata na kratkoročne poljoprivredne kredite za repromaterijal, osiguranje nasada i stoke – iznos 50% police B koja nije pokrivena sufinanciranjem EU, samozapošljavanje kroz otvaranja novog opg-ova, obrta i poduzeća za što je dano 30.000, kuna po objektu, pa potpore za nove smještajne kapacitete na području Kutjeva u iznosu od 3.500 kuna po registriranom ležaju, sufinanciranje ulaganja poduzetnika na gospodarskoj zoni Kamenjača – opremanje, adaptacija, izgradnja, kupnja zemljišta, oslobađanje od komunalnog doprinosa… te potpore za bavljenje svinjogojstvom i stočarstvom u iznosu od 250 kuna po mliječnoj kravi i 400 kuna po krmači.

Zbog pandemije uzrokovane virusom COVID 19, tijekom 2020. godine oslobodili su gospodarstvenike od plaćanja komunalne naknade u periodu od 3 mjeseca. U ovoj godini otvoreni su Javni poziv za potpore ugostiteljima za prevladavanje teškoća izazvanih pandemijom COVID 19. Ugostitelji će ostvariti pravo na potporu u iznosu od 5.000 kuna za svakog djelatnika.

‘Ponosan sam što je Grad Kutjevo uložio gotovo 3 milijuna kuna u razvoj poduzetništva. Iako mi kao Grad ne možemo otvarati tvornice, možemo pomoći našim gospodarstvenicima kroz potpore i drago nam je što su naši poduzetnici iskoristili potpore za pokretanje poslovanja, zapošljavanje novih djelatnika i ulaganje u svoje objekte. Pomogli smo i poljoprivrednicima kroz sufinanciranje kamata i osiguranja i uzgajivačima stoke kroz jednokratne poticaje. Grad Kutjevo, uz mjere poticanja razvoja gospodarstva, investitorima nudi mogućnost ulaganja u poduzetničku zonu Kamenjača s potpuno uređenom infrastrukturom. Površina gospodarske zone je 275.057m2 i namijenjena je za obavljanje proizvode, uslužne i komunalno-servisne djelatnosti. Poduzetnicima i investitorima Grad Kutjevo nudi brojne pogodnosti za ulaganje – kupnja zemljišta po cijeni 2,00kn po m2, oslobađanje odnosno subvencioniranje plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanje od plaćanja poreza Gradu Kutjevu, sufinanciranje projektne dokumentacije, sufinanciranje izgradnje, adaptacije i opremanja prostora. Svim tim mjerama nastojimo pronaći investitore koji su spremni uložiti i pokrenuti svoje poslovanje u Kutjevu, a Gradska uprava na raspolaganju je svim zainteresiranim investitorima. Grad Kutjevo osnovao je Razvojnu agenciju Grada Kutjeva koja svojim aktivnostima doprinosi stvaranju poduzetničkog okruženja, poticanju ruralnog razvoja, jačanju poduzetničkih kompetencija te promociji poduzetništva. Također, Razvojna agencija nudi savjetodavnu i informativnu pomoć svim poduzetnicima na području Grada Kutjeva vezano za prijavu na natječaje i javne pozive. Drago mi je što su naši poljoprivrednici i poduzetnici to prepoznali, što im je Razvojna agencija prijavila projekte i što uspješno prati provedbu njihovih projekata.’ – komentira gradonačelnik Josip Budimir. (L.K.)

Izvor: gradonacelnik.hr

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88