Kutjevo se spominje kao buduća eno gastro turistička destinacija zbog prepoznatljivosti i kvalitete kutjevačkih vina

Autor: Jelenko Topić

Vinari s područja Slavonije i hrvatskog Podunavlja imaju niz planova koje nastoje ostvariti kroz Udrugu Graševina Croatica. Želja im je napraviti nešto po ugledu na jednu destinaciju u susjednoj Mađarskoj.

-Mi bismo željeli stvoriti nekoliko naših Villanyja –  rekao je Josip Pavić, predsjednik te Udruge dodajući da je glavna zadaća žurna izrada projekta Strategija razvoja Slavonije i hrvatskog Podunavlja kao vinske regije u kojoj se proizvodi 95 posto kvalitetnih i vrhunskih vina. Prva faza projekta je završena i na papiru će biti do kraja ljeta, a on pretpostavlja, i nada se, da će za pet godina imati završen cjelokupan proces.

Po tomu naših nekoliko tradicionalnih vinarskih lokacija bi bile eno gastro turističke destinacije kao što je popularni mađarski Villany u njihovom dijelu Baranje. Otkrio je i nekoliko mogućih lokacija kao što su Baranja, Erdut, Ilok, Kutjevo, Feričanci i neki drugi. Tu se Kutjevo prepoznaje zbog kvalitete vina brojnih proizvođača, te brend u toj djelatnosti.

-Tržište vina jako je palo. Oko 40 posto po svim pokazateljima. Potrebno je mnogo mjera da bi se prevazišla ta kriza – nastavlja Pavić. Hrvatska ima četiri vinske regije.

Naša regija koja obuhvaća pet županija proizvodi gotovo 50 posto hrvatskih vina. Taj podatak je malo poznat, ali opće je poznato da se tu proizvedu i najkvalitetnija vina. Kod nas čak 87 posto i više spada u kategoriju kvalitetnih i vrhunskih. Mi moramo pružiti kupcima te podatke-  naglasio je.

Prema njegovim riječima, u Slavoniji se proizvede po glavi stanovnika čak 47 litara vina, dok u zagrebačkoj regiji primjerice pet ili 17 u istarskoj.

-Bitna odrednica i naše strategije je razvoj eno gastro turizma. Važno je kombinirati i kontaktirati sve dionike u tom projektu, a  sva inicijativa mora polaziti od vinara i zato smo mi  preuzeli tu vodeću ulogu – ističe Josip Pavić dodajući da imaju podršku svih institucija koje su uključili.

Za izradu projekta angažirana je kuća BlueRock International iz Zagreba. Projekt se treba realizirati kroz tri faze. Kako je sada kraj prve faze projekta, kuća BlueRock ima obvezu kroz radionicu prezentirati članovima udruge sve dosad odrađene aktivnosti te s istima definirati ključ financiranja budućih aktivnosti kroz dvije preostale faze.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88