Kutjevo platilo dugove kreditom od kojega je 600 tisuća kuna već vraćeno

Autor: D.K.

KUTJEVO – Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Kutjeva našlo 18 točaka dnevnog reda koje su prihvaćene gotovo sve jednoglasno. Tako je predstavljen i pred vijećnike predočen program javnih potreba u predškolskom i školskom obrazovanju, program javnih potreba u kulturi, sportu, socijalnih potreba, održavanje komunalne infrastrukture, gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture, utorška sredstava od prodaje stanova, naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, program utroška šumskog doprinosa, utroška naknade za eksploataciju mineralnih sirovina , program utroška sredstava ostvarenih od prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta, plan razvoja civilne zaštite i gospodarenje otpadom. Pred vijećnicima su se našle i dvije odluke, jedna o rasporedu sredstava za financiranje vjerskih zajednica i strukovnih udruga, a druga o rasporedu sredstava za financiranje političkih stranaka i vijećnika liste grupe birača. Vijećnicima je podneseno i izvješće o stanju projekata.

Magdalena Križanović, gradska vijećnica

Bilo je nekoliko i zanimljivih vijećničkih pitanja od kojih izdvajamo ona najzanimljivija.

Vijećnicu Magdalenu Križanović (SDP) zanimalo je da li je kredit, za što je dobivena suglasnost Gradskog vijeća u veljači, dobiven i podignut te u što su ta sredstva uložena.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

-Kredit smo dobili (1,5 milijun kuna) i sve smo namjenski platili kako smo i rekli. Zatvorili smo dugove prema dobavljačima, a već smo i oko 600 tisuća kuna tog kredita vratili. Potpunu informaciju dobit ćete do sljedeće sjednice Gradskog vijeća, sve ono što je plaćeno i kome se sve dugovalo – rekao je Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva.

Podsjetimo da je u obrazloženju za podizanje kredita, kako bi se platilo svim dobavljačima dugovanje, gradonačelnik Budmir, tada na sjednici Gradskog vijeća rekao da od 2002. godine u gradu Kutjevu postoje dugovanja prema dobavljačima te da su tijekom svih tih godina dugovanja su rasla ili padala ali su uvijek postojala. Tada je Budimir naglasio kako su dolaskom na vlast naslijedili i određeni dug prema dobavljačima te da su naslijedili i veliku torturu, i on kao gradonačelnik ali i njegov zamjenik i svi djelatnici gradske uprave. Tada je rekao kako je na takav način teško funkcionirati jer su bili svakodni pozivi sa pitanjem kada će se platiti dugovanja.

-Neke smo stvari rješavali vatrogasnim mjerama i plaćali one manje iznose, a pronalazili smo i načine da u nekakvim omjerima plaćamo i one veće iznose. Primali smo prijetnje ovrhama i blokadama koja su nam također pristizale. Raditi u takvom okruženju je preteško, a zbog svega toga smo i kao grad i ja osobno izgubili povjerenje kod određenih tvrtki i dobavljača – tada je naglasio gradonačelnik Budimir i istakao kako kredit koji se diže da će on biti strogo namjenski i to isključivo za zatvaranje duga prema dobavljačima kojima je grad Kutjevo dužan.

Miodrag Čamak, gradski vijećnik

Gradskog vijećnika Miodraga Čamaka (HSU) zanimalo je kad se može očekivati legalizacija i uređene ceste odnosno Turkovićevog odvojka. Vinko Murar, stručni suradnik u gradu Kutjevu je rekao kako su u jednom dijelu imovinsko pravni odnosi problem te da mu je poznato da je sve to predugo ali da će se u novim pregovorima sa Državnom agencijom za upravljanje imovinom pokušati i taj problem riješiti i cesta urediti. Čamak nije bio zadovoljan odgovorom i rekao je da bi ta cesta trebala biti prioritet i da stanovnici u toj ulici zaslužuju uređenje. Gradonačelnik Budimir je rekao kako ima dosta prioriteta u gradu i da nije samo ta ulica prioritet te je naglasio da će poduzeti sve što bude mogao da što prije dođe do realizacije uređenja.

Ante Pavković, gradski vijećnik

Ante Pavković sugerirao je na potrebu zapošljavanja komunalnog redara za što je već bio raspisan natječaj. Gradonačelnik Budmir mu je odgovorio kako se o tome razmišljalo i razmišlja ali da je uvijek kočnica trošak i manjak sredstava za isplate plaća. U svakom slučaju zaključeno je kako bi se trebalo ipak razmišljati i donijeti odluku da se zaposli komunalni redar što prije jer bi ta osoba mogla uvesti dosta reda po pitanju određenih problematika u odlaganju nezakonitog odlaganja otpada.

Stjepan Kordiš, gradski vijećnik

Vijećnika Stjepana Kordiša (SDP) zanimalo je zašto ne može dobiti podatke o uplatama komunalne naknade koju uplaćuju stanovnici Vetova te je naglasio kako bi taj podatak trebao koristiti svima kako bi se vidjelo koliko se dobije tih sredstava kojima bi se trebalo uređivati selo. Kordiš se zapitao zar je to tajna i zbog čega ne može dobiti taj podatak. Gradonačelnik Budimir je rekao da nije nikakav problem dobiti takav podatak te je naglasio kako od toga što se kupi s naslova komunalne naknade da ta sredstva ne mogu podmiriti niti troškove javne rasvjete, a kamo li neke druge troškove koji se trebaju plaćati iz te naknade.

Ivica Malnar, zamjenik gradonačelnika Kutjeva

Zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar je odgovorio vijećniku Kordišu da je takav podatak o plaćanju komunalne naknade bio pripremljen za sjednicu Gradskog vijeća na kojoj on nije bio te da nitko taj podatak nije više zatražio, Vijećniku Kordišu je rečeno da takav i sve druge podatke uvijek može dobiti.

Više iz kategorije