Kutjevo i Pleternica među gradovima s najvišim porastom zaposlenih: Je li to razlog za optimizam?

Autor: D.K.
Kada je riječ o broju zaposlenih, prošlu su godinu s pozitivnim predznakom završila 53 grada. Gledajući petogodišnje razdoblje, od 2013. do 2017., zaposlenost je porasla u 76 gradova. Najveći boom, uz Supetar, bilježe Kutjevo i Sveti Ivan Zelina, u kojima je broj zaposlenih u odnosu na 2013. povećan za preko 100 posto

Dok istovremeno “neki” promiču iseljavanje, o tome na sva zvona pričaju i podržavaju odlazak u zapadne zemlje, prvenstveno mladih, sa svoje rodne grude tražeći koricu gorkog kruha u tuđini nepobitni podaci o broju zaposlenih, između ostalih, na području dva grada u Požeštini, Kutjevu i Pleternici, govore sasvim nešto drugo. O tim pokazateljima, usporuđujući i neke druge gradove u Republici Hrvatskoj, nešto više je pisao web portal gradonacelnik.hr.

Grad Supetar se spominje kao najsvjetlija točka što se tiče zapošljavanja koji je apsolutni rekorder po rastu broja zaposlenih u prošloj godini, ali i u čitavom petogodišnjem periodu, od 2013-2017. Slobodno se može reći da je i grad Kutjevo rame uz rame uz Supetar 

Službeni podaci o zaposlenosti u 2017. godini, koje je objavio Državni zavod za statistiku pokazuju da je  osim Supetra, i u gradu Kutjevu zaposlenost povećana za 82,2 posto u odnosu na 2016. i čak 120 posto u odnosu na 2013. godinu. Može se očekivati da će neki zlonamjernici na neke načine osporavati pokazatelje iza kojih stoji Državni zavod za statistiku. Budući da se radi o manjini i onima koji nemaju osjećaj za kraj u kojem žive na njih se ne treba osvrtati i davati im na pozornosti.

Za razliku od podataka o nezaposlenosti koje Hrvatski zavod za zapošljavanje objavljuje na mjesečnoj bazi i koji, zbog masovnog iseljavanja iz zemlje, više nisu referentna vrijednost jer je bez poznavanja situacije u određenom kraju teško zaključiti je li smanjenje broja nezaposlenih dobra ili loša vijest, odnosno je li ono rezultat iseljavanja ili pak zapošljavanja, Državnog zavoda za statistiku, podaci o rastu zaposlenosti znače samo jedno – da su otvorena nova radna mjesta i da se gospodarstvo, nakon višegodišnje krize, ipak polako pokreće, piše gradonacelnik.hr.

Već u analizi za 2016. bili su vidljivi pozitivni trendovi, pa su tada čak 104 grada bilježila rast broja zaposlenih, dok su prošlu godinu s pozitivnim predznakom završila 53 grada. Najviše ih je, 39, zabilježilo porast broja zaposlenih do 10 posto, osam ih bilježi rast između 10 i 20 posto, dok ih je pet iznad 20 posto, od čega Supetar, Kutjevo i Sveti Ivan Zelina sa već spomenutim postotcima od 70 do preko 110 posto.

Gledajući, pak, petogodišnje razdoblje, od 2013. godine, u plusu je 76 gradova, od čega 50 sa rastom do 10 posto, 13 s rastom između 10 i 20 posto, 14 preko 20 posto, a četiri grada preko 50 posto – Biograd na moru sa 51,4 posto, Sveti Ivan Zelina sa 102,2 posto, Kutjevo sa 120,3 posto i Supetar sa čak 137,7 posto.

I grad Pleternica se može pohvaliti s povećanjem zaposlenih, koji su također podaci nepobitni. Nakon Supetra, najveći boom zapošljavanja u protekloj, ali i čitavih pet godina, imaju Kutjevo i Sveti Ivan Zelina. Na četvrtom mjestu u petogodišnjem razdoblju je Biograd na moru, a peta je Pleternica sa porastom od 41,7 posto.

Inače, Pleternica je u imala najveći rast zapošljavanja od svih gradova u 2016. godini, preko 60 posto, a s obzirom da su ove godine u poduzetnike uložili rekordnih milijun kuna, za očekivati je da će se i u analizi 2018. naći među gradovima s najboljim rezultatima. 

Kada se analiziraju podatci za 2016.-2017., najveći rast nakon Supetra, Kutjeva, Svetog Ivana Zeline i Biograda na moru imaju Donja Stubica, Ilok, Petrinja, Kraljevica, Belišće i Novalja.

U svakom slučaju različite poticajne mjere gradova Kutjeva i Pleternice imaju za rezultat povećanja broja zaposlenih posebice kroz otvaranje tvrtki i obrta te sufinanciranje doprinosa na plaću.

    

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: