Kutjevačko Martinje: “Očekuje vas fešta uz dobro vino i Krunoslava Kiću Slabinca”

Autor: D.K.

KUTJEVO – Tradicionalna martinjska manifestacija, može se reći i središnja, i ove će se godine održati u Kutjevu 12. i 13. studenog, odnosno u subotu i nedjelju uz bogat kulturno-zabavno-glazbeni program. U ponudi će se naći vrhunski slavonski specijaliteti uz neizostavni i jedinstvenu vrhunsku vinsku kapljicu.

– Prije nešto više od 20 godina uz proslavu Vincelova počeli smo i s Martinjem koje je jako dobro prihvaćeno. Tu smo manifestaciju omasovili i pokušali napraviti pravu svečanost kako to i pristoji ovom našem kraju. Ove je godine organizator Martinja Udruga kutjevačkih vinara uz pomoć grada Kutjeva i naše Turističke zajednice te kutjevačkih planinara koji su također uključeni u organizaciji ove manifestacije – rekao je mr.sc. Branko Mihalj predsjednik Udruge kutjevačkih vinara i vinogradara koji je rekao kako je ovogodišnji program Martinja sličan prošlogodišnjem uz manje izmjene.

Uz Martinje, ove je godine u Kutjevu 18. po redu izlet planinara i izletnika, ali i svih onih zaljubljenika u prirodu koji će se okupiti 12. studenog iz svih krajeva RH, ali susjednih zemalja. Svi oni vole rado doći i posjetiti već mnogima poznate planinarske staze i puteljke koji svake godine pokažu nešto novo i drugačije.

– Martinje kao manifestacija promocija je Kutjeva, ovog našeg kraja, moguće kontinentalne turističke destinacije, možda i prve za vino, u koje dolaze mnogi kako bi se upoznali sa ovdašnjom bogatom poviješću i živopisnim prirodnim krajolikom – dodaje Branko Mihalj.

Po prvi put u sklopu Martinja organizira se Fišijada i to u subotu, 12.studenog od 12 sati za što je interes iskazao veći broj natjecatelja koji će pokazati svoja gurmanska umijeća. U subotu je i Dan otvorenih podruma od 10 do 16 sati kao i u nedjelju gdje će gosti moći posjetiti sve vinare u Kutjevu i kušati vinsku kapljicu koja kod svakog vinara ima svoje određene posebnosti.

U nedjelju je u 8,30 okupljanje planinara i izletnika kojima će biti biti ponuđen slavonski doručak uz dobrodošlicu domaćina. U 10 sati polazak je na planinarski izlet uz vodiče kutjevačkih planinara koji će grupe voditi nekima poznatima, a nekima nepoznatim planinarskim stazama. Za one koji se ne odluče pješačiti i planinariti  kao i za sve druge posjetitelje je u 11 sati misno slavlje u mjesnoj župnoj crkvi.

Od 13 sati je očekivan povratak planinara u središte Kutjeva gdje će biti organiziran glazbeni program uz nastup tamburaških sastava Poljadija, Bećaruše i Sanjare. I ove je godine upriličena povorka kočijama na kojima će se voziti mošt – mlado vino na blagoslov ispred župne crkve. Vraćen je ove godine obred krštenja mošta u vino koje će se obaviti na tradicionalan način na Trgu graševine u 15 sati. Od 15,30 sati je glazbeni program. Nastupit će Krunoslav Kićo Slabinac te Garavuše, Libreto i Pjevački zbor matice umirovljenika Kutjevo.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot