Kutjevačko Martinje: “Očekuje vas fešta uz dobro vino i Krunoslava Kiću Slabinca”

KUTJEVO – Tradicionalna martinjska manifestacija, može se reći i središnja, i ove će se godine održati u Kutjevu 12. i 13. studenog, odnosno u subotu i nedjelju uz bogat kulturno-zabavno-glazbeni program. U ponudi će se naći vrhunski slavonski specijaliteti uz neizostavni i jedinstvenu vrhunsku vinsku kapljicu.

– Prije nešto više od 20 godina uz proslavu Vincelova počeli smo i s Martinjem koje je jako dobro prihvaćeno. Tu smo manifestaciju omasovili i pokušali napraviti pravu svečanost kako to i pristoji ovom našem kraju. Ove je godine organizator Martinja Udruga kutjevačkih vinara uz pomoć grada Kutjeva i naše Turističke zajednice te kutjevačkih planinara koji su također uključeni u organizaciji ove manifestacije – rekao je mr.sc. Branko Mihalj predsjednik Udruge kutjevačkih vinara i vinogradara koji je rekao kako je ovogodišnji program Martinja sličan prošlogodišnjem uz manje izmjene.

Uz Martinje, ove je godine u Kutjevu 18. po redu izlet planinara i izletnika, ali i svih onih zaljubljenika u prirodu koji će se okupiti 12. studenog iz svih krajeva RH, ali susjednih zemalja. Svi oni vole rado doći i posjetiti već mnogima poznate planinarske staze i puteljke koji svake godine pokažu nešto novo i drugačije.

– Martinje kao manifestacija promocija je Kutjeva, ovog našeg kraja, moguće kontinentalne turističke destinacije, možda i prve za vino, u koje dolaze mnogi kako bi se upoznali sa ovdašnjom bogatom poviješću i živopisnim prirodnim krajolikom – dodaje Branko Mihalj.

Po prvi put u sklopu Martinja organizira se Fišijada i to u subotu, 12.studenog od 12 sati za što je interes iskazao veći broj natjecatelja koji će pokazati svoja gurmanska umijeća. U subotu je i Dan otvorenih podruma od 10 do 16 sati kao i u nedjelju gdje će gosti moći posjetiti sve vinare u Kutjevu i kušati vinsku kapljicu koja kod svakog vinara ima svoje određene posebnosti.

U nedjelju je u 8,30 okupljanje planinara i izletnika kojima će biti biti ponuđen slavonski doručak uz dobrodošlicu domaćina. U 10 sati polazak je na planinarski izlet uz vodiče kutjevačkih planinara koji će grupe voditi nekima poznatima, a nekima nepoznatim planinarskim stazama. Za one koji se ne odluče pješačiti i planinariti  kao i za sve druge posjetitelje je u 11 sati misno slavlje u mjesnoj župnoj crkvi.

Od 13 sati je očekivan povratak planinara u središte Kutjeva gdje će biti organiziran glazbeni program uz nastup tamburaških sastava Poljadija, Bećaruše i Sanjare. I ove je godine upriličena povorka kočijama na kojima će se voziti mošt – mlado vino na blagoslov ispred župne crkve. Vraćen je ove godine obred krštenja mošta u vino koje će se obaviti na tradicionalan način na Trgu graševine u 15 sati. Od 15,30 sati je glazbeni program. Nastupit će Krunoslav Kićo Slabinac te Garavuše, Libreto i Pjevački zbor matice umirovljenika Kutjevo.

 

0 Comment