Kutjevački vinski biskup Fio: Ostao sam bez posla pa sada krstim čvarke!

Autor: Požega.EU

KUTJEVO – Martinjski dani su prošli u kutjevačkom kraju, no odpočetka studenoga počela su tradicionalna kolinja.

-Ostao sam sad bez posla jer je su prošla Krštenja mošta po starim običajima, pa sam nastavio i krenuo na kolinja gdje krstim salo u čvarke kako bi nešto zaradio da preživim! – kazao nam je Ivica Fistrić Fio kutjevački vinski biskup koji je dugi niz godina samostalno ili u koncelebraciji sa drugim biskupima iz naše zemlje ili sa jedinim vinskim kardinalom u Hrvata Vladom Bauerom krstio mošt u vino u središtu Kutjeva na znamenitom Trgu graševine.

Za takvih svečanosti ovdje je nastao i bećarac koji je opjevao aktualnosti vezane uz Martinje i Krštenje mošta i to slijedećim stihovima:

     Planinari “Vidim” lijepo vam je ime

     popovi vam oteli Martinje.“

Kako smo pisali u Kutjevu je među dijelom vinara i građana pokrenuto potpisivanje peticije kojom se traži da se za Martinje na Trg graševine vrati stari običaj Krštenja mošta što ne isključuje blagoslov mošta. Saznali smo da je tu peticiju potpisalo oko 300 građana, a ona će uskoro biti predstavljena na osnivačkoj skupštini nove kutjevačke udruge.

Naime, ovdje je formiran inicijativni odbor za osnivanje kulturno-umjetničkog društva „Sveti Martin“ na čelu s vinskim biskupom Ivicom Fistrićem Fiom, koji za početak prosinca priprema osnivačku skupštinu s ciljem da se vrate i očuvaju stari marinjski obilčaji kutjevačkog kraja. KUD će djelovati u sklopu Udruge „Kutjevačke vinske ceste“, koju je osnovao Hrvojke Sontaki Ceco poznatiji tijekom martinjskih dana kao fra Kitokret kutjevački.

Više iz kategorije