Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

KUTJEVAČKI VINAR I VINOGRADAR: MILAN ŠTIMAC: Dušu krijepi vlastitom graševinom

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

KUTJEVAČKI VINAR I PODRUMAR MILAN ŠTIMAC: Dušu krijepi vlastitom graševinom

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Milana Štimac poput mnogih Kutjevčana živi od i oko vinograda i vina. Počeo je raditi u Kombinatu Kutjevo još za vrijeme čuvenog Ivana Jambrovića, nastavio s Vladom Krauthakerom da bi se kasnije osamostalio. Podrumari ga znaju i kao voditelja punionice za vino Udruge Kutjevački vinara s kojom izuzev u kutjevačkom vinogorju pruža uslugu punjenja i podrumarima u susjednim županijama. Uslužno brine i o nekoliko hektara vinograda kod Gradišta.


Milan posjeduje i dva vlastita manja vinograda. Jedan je na okućnici u Kutjevu, a s posebnom pažnjom brine o vinogradu na brdu Vinkomir na obroncima Krndije odakle se naselje Kutjevo i Požeška kotlina vide kao na dlanu. Riječ je o nešto više od 400 čokota graševine i tamo, kako Milan kaže, odmara dušu. Kad god može, a nastoji da to bude što češće, napravi predviđene poslove obrade i zaštite te obavezno poziva prijatelje na roštilj i druženje. Tada se pije Milanova graševina „za dušu“.


Ovoga puta su mu na završetak rezidbe i početak vezivanja lucnjeva osim Vlade Krauthakera došli zet Kruno i unučad Ela, Matko i Luka, prijatelj Peula i njegov unuk Nikola Rajić Majstorović. U čistoću Milanove graševine uvjerio se i vaš novinar.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo