Kutjevački tamburaški orkestar poziva ljubitelje glazbe da im se pridruže u očuvanju kulturne baštine

Autor: D.K.

Ambiciozna mlada ekipa već dugi niz godina aktivno djeluje s ciljem očuvanja kulturne baštine promicanjem tamburaške glazbe te učenjem mladih sviranju tambure.

Naši su sugovornici ovoga puta predsjednik udruge Ivan Perak, tajnica Ivana Ketović Marjanović i voditelj Ivan Karadža.

Od amatera do profesionalaca

Kutjevački tamburaški orkestar registriran je kao neprofitna udruga građana od početka 2018. godine, ali njegovo neformalno postojanje seže deset godina prije. Naime, s ciljem poticanja mladih na području Grada Kutjeva na sviranje, svima već poznate Garavuše iste su godine održale koncert s tada još neformalnom zajednicom mladih tamburaša. U početku je sve bilo na amaterskoj razini: „Kad sam došao sve je to bilo na dosta amaterskoj razini. Kroz ovih šest, sedam godina otkako sam voditelj, mi smo od amaterskog orkestra postali jedan jako respektabilan orkestar u svijetu tamburaške glazbe i u ovom podneblju“, komentira Ivan Karadža za kutjevački.hr.

Broj članova varira od koncerta do koncerta, priča nam predsjednik udruge Ivan Perak, a od prošle godine odlučili su uključiti i one mlađe koje voditelj vodi u Glazbenoj školi. Širok spektar dobnih skupina nije jedino što karakterizira ovaj orkestar, tu su i članovi s različitih lokacija, iz Pleternice, Požege i drugih okolnih mjesta koji su uvijek dobro došli.

Kutjevački tamburaški orkestar
Kutjevački tamburaški orkestar

Ivana se osvrnula na manifestacije koje se tradicionalno odvijaju već dugi niz godina kao što je, na primjer, božićni koncert Raduj se cijeli svijete: „Tradicija je da svake godine održavamo božićni koncert nedjelju prije Božića. Protekle četiri godine organizirali smo ga sa zborom Aeternum iz Županje. Isto tako, Garavuše su započele koncert koji se zvao Uskrs uz tamburu i inicijativa je da se to nastavi održavati. Idemo i na manifestacije u drugim mjestima pa smo tako 2016. godine imali koncert u Bjeljini, 2018. u Subotici, a 2019. u Mostaru.“

Važnost potpore Grada, zajednice i župe

Kao i svaka udruga, i naši tamburaši velike zahvale upućuju Gradu Kutjevu zbog financijske i moralne podrške koju im pruža. Baš su zbog toga i odlučili formalno registrirati orkestar kako bi mogli početi s prijavama na natječaje za udruge: „Moramo istaknuti svakako da nam je Grad oduvijek podrška. Prošle godine kupili smo stalke, štimere i općenito se možemo dobro opremiti s tim sredstvima“, komentira tajnica udruge i prisjeća se veselih domjenaka nakon božićnog koncerta na kojem se zabavljaju, druže i ostaju do ranih jutarnjih sati. Domjenak je također podržan financijskom potporom Gradske uprave što ih motivira za daljnji rad i napredak. Nije samo Grad onaj na koje se mogu osloniti, tu su i vinari koji uvijek podržavaju zabavu i veselje pa su vjerni sponzori i važan oslonac radu ove udruge.

Najveće pohvale i zahvale idu preminulom župniku Marijanu Đukiću koji je podupirao Garavuše i Kutjevački tamburaški orkestar otkako je došao na župu: „Uvijek nam je boljka bio prostor za probe i sastanke. Dok je župnik Marijan bio živ on nam je stvarno pomagao koliko god je mogao. On je uz Grad bio najveća podrška u svakom smislu. Vježbali smo u vjeronaučnoj dvorani i imali smo posebnu suradnju s njim“, kaže predsjednik udruge za kutjevački.hr. Orkestar od 2010. uveličava polnoćku, također na ideju župnika Marijana, a isto je tako organizirao prvi međunarodni izlet tamburašima zbog čega ostaje važan čimbenik njihove motivacije i napretka.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88