Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
ELEGANTNO JE VINO PROVANSALSKOG PROFILA KOJE ĆE SVI VOLJETI

Kutjevački Rosé premium 2023 premijerno otvorio glavnni enolog Ivan Marinclin

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: jutarnji.hr
FOTO: jutarnji.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Kutjevački Rosé premium 2023 premijerno otvorio glavnni enolog Ivan Marinclin Požega.eu | Kutjevački Rosé premium 2023 premijerno otvorio glavnni enolog Ivan Marinclin

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: jutarnji.hr
FOTO: jutarnji.hr

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Dolazi vrijeme ružičastih vina, vinari pune butelje i uskoro će ih pustiti u prodaju. Svake godine traži se još više roséa, popularnost im neprestano raste, a dobra je vijest i to što se čak i veliki vinari sve više odlučuju za suhe varijante.


Prije dva ili tri tjedna u podrumu Kutjeva d.d. glavni enolog te velike vinarije Ivan Marinclin premijerno je otvorio butelju njihova Roséa iz berbe 2023., koji ovih dana putuje na police restorana i barova. Riječ je o vinu koje je namijenjeno isključivo za HoReCu. Taj se rosé od onoga dostupnog u trgovinama, osim po etiketi, boci i čepu, razlikuje i po sortimentu. Naime, premium je kupaža 60 % pinot noira i 40 % zweigelta, a punjen je u burgundske boce s plutenim čepom. Redovni rosé Kutjeva d.d., u bordoškim bocama s navojnim čepom i drukčijom etiketom, sastoji se od zweigelta, cabernet sauvignona, malog dijela frankovke, a može u njemu biti i nešto pinot noira koji ne završi u premiumu, te syraha.


Novi je rosé provansalskog tipa, čini nam se još bljeđe nježnije boje nego prije, suh je i miriše na ruže i šumsko voće, a u ustima je voćno slastan. Ima umjerenih 12 % alkohola.


- Svi su naši roséi suhi - kaže Marinclin. - Ja od 2015. redovito odlazim na Pro Wein gdje mi je jedna od zadaća bila i da pratim trendove ružičastih vina, čija je popularnost u stalnom porastu, kako bismo ih u najboljem izdanju uklopili u našu proizvodnju. Rosé provansalskog tipa, dakle suh, po stilistici mi se najviše svidio - iako je njima glavna sorta grenache, a mi smo trebali naći način da ga uklopimo u naš kontekst. Ovaj naš Rosé je lagan, pitak, voćan, pinot mu daje eleganciju, zweigelt svježinu i tu lijepu pitkost. Ima 4 grama ostatka šećera - osobno, taj prijelaz između suhog i polusuhog, dakle između 4 i 5 grama šećera, čini mi se najužitnijim, no nastojimo ostati u donjem registru. Jer, suha su vina iskrena, tu se nema što kamuflirati.


Kutjevo d.d., doznajemo, proizveo je 100 tisuća litara roséa 2023., od čega je 35.000 litara premium linije.
- To je najviše dosad, ali i opet će se tražiti boca više. Uvažili smo sugestije ugostitelja, ponajprije na prezentacijama u Dalmaciji - oni su tražili isključivo bocu s plutenim čepom i taj provansalski lom, laganu, nježnu boju lukovice, lososova mesa. Ovaj je Rosé posljednje tri godine proglašavan najboljim iz kontinentalne Hrvatske i mislim da smo opet s njim u samom vrhu - zaključuje Marinclin.
Premium Rosé 2023 izvrstan je primjer kako i velike vinarije mogu proizvesti zaokružena i elegantna svježa vina koja se mogu piti već nekoliko mjeseci nakon berbe i - popiti do kraja ljeta.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo