Kutjevački gradonačelnik Josip Budimir među 150 nominiranih za prestižno priznanje “Osoba godine u BiH”

Autor: D.K.

Izuzetna je vrijednost da se jedan mladi čovjek iz požeškog kraja nađe na elitnom popisu i to u drugoj državi! Na popisu nominiranih za Večernjakov pečat – „Osobu godine u Bosni i Hercegovini“ ime je Josipa Budimira, gradonačelnika grada Kutjeva koji se našao među 150 eminentnih osoba, gospodarstvenika, političara, sportaša, kulturnih i estradnih djelatnika, vjerskih dužnosnika, znanstvenika, lobista za susjednu državu, “malih” ljudi velikih djela koji su ponos BiH, a istaknuli su se humanošću, te pothvatom i uspjehom.

-Izuzetno sam počašćen nominacijom jer je za mene neizmjerna čast biti među tim ljudima,  a razloga za moje oduševljenje je mnogo kada znam tko su kroz protekle godine bili dobitnici ili nominirani za to ugledno priznanje – kazao nam je ugodno iznenađen gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, te dodao da mu nije poznato tko ga je nominirao. Kaže nadalje da je tih 150 ljudi obilježilo godinu u susjednoj zemlji koja je pak domovina njegovih predaka. Inače, grad Kutjevo ima razvijenu suradnju sa općinama Čitluk i Posušje tako da Budimir često pohodi te krajeve.

Na širem popisu bilo je 1.200 nominiranih, a brojka je svedena na 150 što je rezultat izbora ocjenjivačkog suda sastavljenog od novinara i suradnika manifestacije, te osoba iz struke koji su analizirali imena u kategorijama. Imali su jedan cilj –  izabrati najbolje poštujući sve vrijednosti koje ta država ima, a koje, nažalost, neki itekako žele gurnuti u drugi plan. Upravo zbog toga postoji Večernjakov pečat koji već 19 godina u svijet šalje pozitivnu sliku ove države promovirajući ljude koji su postigli gospodarske, sportske, kulturne i druge uspjehe, dali život za druge, spasili živote, sagradili nekome kuće, inovacijom zadivili svijet, učinili djela kojima se svi možemo ponositi….

Večernjakov pečat najveći je društveni događaj u BiH i jedna od najvažnijih manifestacija takve vrste u regiji. Dolazak na dodjelu je stvar prestiža kada će tisuću uzvanika u Mostaru nazočiti tom događaju. “Europski Oscar”, kako ga nazivaju, ističe i nagrađuje osobe te događaje koji su svojim djelovanjem obilježili proteklu godinu. Ocjenjivački sud sa šireg popisa izabere 150 osoba iz svih oblasti života koje se natječu u 15 kategorija za glavnu nagradu “Osoba godine”. Uz bosansko-hercegovačku., biraju se i regionalne, europske i svjetske osobe.

Među 200 nagrađenih u posljednjih 18 godina Pečat je iz ruku večernjakovaca uručen dvojici papa – Benediktu XVI. i Franji, kardinalu Puljiću, reisu Kavazoviću, vladiki Grigoriju, kao i Billu Clintonu, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Andreju Kiski, Angelini Jolie, Armandu Assanteu, Marinu Čiliću, Novaku Đokoviću, Halidu Bešliću, Mati Buliću, Enisu Bešlagiću, Marku Pipuniću, Draganu Čoviću, Sejdiću i Finciju, Miloradu Dodiku, igumanu Danilu, Zdravku Čoliću… Prestižno priznanje “Osoba godine” otišlo je i u ruke četiriju trenera iz BiH koji su svojim uspjehom reprezentacije četiriju država odveli na Svjetsko nogometno prvenstvo. Jedan od dobitnika, Zlatko Dalić, koji se vratio s reprezentacijom Hrvatske iz Rusije kao viceprvak svijeta, te igrači koji su donijeli Hrvatskoj svjetsko srebro, a podrijetlom su iz BiH.

Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač mnogih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta BiH. Službeno ovjerene preslike Daytonskog sporazuma (Ustav BiH) i Povelje bana Kulina (rodni list), uz veliko iznenađenje javnosti, pokazane su na pozornici. Ususret Pečatu BHRT radi čak dvije dvosatne emisije. Prva je emisija emitirana u ponedjeljak, 18. svibnja u 20 sati, a druga će biti u subotu, 6. lipnja.  

Dodjela je glazbeni spektakl, svi nastupi su uživo uz Simfonijski orkestar, a svjetske i domaće zvijezde poput T. Cutugna, P. Mazzocchettija, P. Ivanove, E. Karamazova, K. Montena, Đ. Stipaničeva, Gibonnija, H. Bešlića, Severine, Z. Čolića te brojnih drugih, pratile su Zagrebačka i Sarajevska filharmonija, te Dubrovački, Europski i Novosadski orkestar.

Zahvaljujući partnerstvu s BHRT-om i HRT-om, ali i suradnji s drugim televizijskim i radijskim kućama u BiH, Večernjakov pečat svake su godine pratili brojni gledatelji i po tome ovo je bio najgledaniji događaj koji se organizira u BiH. Do prije nekoliko godina pokrovitelj mu je bilo Predsjedništvo BiH, Hrvatski sabor, predsjednica RH. Zbog važnosti ove manifestacije nazočili su joj brojni diplomati iz cijeloga svijeta. Stoga mnogi čekaju objavu 150 nominiranih za Osobu godine, te svečanu dodjelu nagrada.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88