Kutjevačka blagajna u plusu: “Vratili smo ogromna dugovanja i svima možemo pogledati u oči jer nikome ništa nismo dužni”

Autor: D.K.

KUTJEVO – Sjednice Gradskog vijeća grada Kutjeva mogle bi biti primjer drugim jedinicama lokalnih samouprava. Iako je u sazivu prisutno više političkih opcija i Klubova vijećnika prepirki ili bilo kojih neugodnosti gotovo da i nema. Radi se transparentno, otvoreno, konstruktivno, bez ikakvih skrivanja bilo čega. Svaki je podatak javno dostupan, svaki zahtjev za pojašnjenjem bilo koje financije stavke temeljito se obrazloži što u konačnici rezultira jednoglasnim prihvaćanjem bilo da se radi o izvješćima ili prijedlozima.

Pred vijećnike je na 18. sjednici Gradskog vijeća grada Kutjeva stavljene 23 točke dnevnog reda. Na sjednici je, uobičajeno, bio najzanimljiviji aktualni sat na kojem je bilo dosta pitanja, a upućivani su i konkretni i konstruktivni prijedlozi s čim su se čelnici izvršne vlasti složili u svemu i sve prihvatili.

Vijećnici iz redova SDP-a ukazali su na problematiku sa dimnjačarskom službom koja gotovo da niti ne funkcionira na području grada Kutjeva. Gradonačelnik Budimir im je odgovorio da je poznata ta problematika te da rad takve službe nije reguliran novim odlukama. Radi se tu i o određenim sporovima iz prijašnjeg razdoblja ali je prihvaćena sugestija da se rad takve službe regulira u najkraćem roku na najprihvatljiviji način sukladno zakonskim odredbama.

Vijećnik Miodrag Čamak (HSU) podsjetio je čelnike na obećanje da su obećali asfaltiranje ulice Zdenka Turkovića i da će ti radovi započeti odmah dok “ševa zapjeva”. Nakon kraćeg pojašnjavanja oko svega navedenog zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar obećao je da će se planirani radovi završiti najkasnije do sredine svibnja.

Bojazan zbog nestavljanja u punu funkciju Gospodarske zone izrazio je vijećnik Ante Pavković. Naglasio je kako u kutjevačkoj Gospodarskoj zoni svoju djelatnost obavlja osam aktivnih poslovnih subjekata, da su četiri u pripremi i da je 55 zaposlenih.

Gradonačelniku Budimiru je poznato da se do 2021. godine Gospodarska zona mora staviti u punu funkciju na čemu se intenzivno radi. Problem stvaraju oni koji su kupili zemljište na kojem se ne poduzimaju nikakve radnje da se ono stavi u funkciju. Poduzimaju se pravni koraci kako bi se primoralo vlasnika određenog zemljišta da isto stavi u funkciju ili će mu se to zemljište oduzeti i prodati onoj zainteresiranoj strani koja ima ozbiljnije i konkretnije namjere.

-Ozbiljno smo pristupili tom problemu i nastojat ćemo sve riješiti kako bi svaku parcelu stavili u punu funkciju. Imamo dva zainteresirana poslovna subjekta koja su nam se javila da bi ulagali i širili svoje poslovanje na toj lokaciji – rekao je gradonačelnik Budimir koji je naglasio kako je došao kraj strpljenju i toleriranju neodgovornosti pojedinaca.

Vijećnika Antuna Štimca (HDZ) zanimalo je kakva je financijska situacija u gradu Kutjevu, postoje li neka dugovanja i jesu li svi računi prema dobavljačima podmireni. Uslijedio je konkretan odgovor da dugovanja gotovo prema nikome niti nema te da je na računu trenutno više novca od onog iznosa koliko ima računa za plaćanje kojima još nije istekla valuta. U valuti je oko 70 tisuća kuna koji se računi plaćanju ovih dana, a ukupno je nedospjelo 288 tisuća kuna koji će se iznos platiti i plaćati prema valuti dospijeća.

-Nismo nikada pričali isprazne priče. Ništa i nikada nismo skrivali. Sve je vidljivo i transparentno. Mogu samo reći da smo napravili jako puno, da smo vratili ogromna dugovanja i da svima možemo pogledati u oči jer nikom ništa nismo dužni. Financije su stabilne u gradu Kutjevu – naglasio je zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar.

Predsjednicu Gradskog vijeća Josipu Miličević zanimalo dokle se došlo sa razgovorima oko izgradnje pješačke staze Vetovo – Ovčare jer djeca koja idu u školu i iz škole moraju ići cestom koja je veoma opasna, gdje je veoma gust promet i gdje se jako brzo vozi. Odgovoreno je da je izgradnja pješačke staze u nadležnosti Županijske uprave za ceste te da se intenzivno oko toga razgovara sa nadležnima i da će se poduzeti sve moguće radnje kako bi što prije došlo do izgradnje te staze.

Što se tiče blokirane Turističke zajednice i na taj se upit osvrnuo i svoje pojašnjenje dao gradonačelnik Budimir koji je istaknuo kako su obavljena dva sastanka sa obitelji Trajbar te da je dogovor na tragu.

-Na prvom sastanku je bilo dogovoreno da će oni nama javiti koje su mogućnosti sporazuma. Kasnije su nam javili da mi njima predložimo modele kako da se sve to riješi na međusobno zadovoljstvo. Dug nije mali, a niti oni nisu previše susretljivi u svemu tome. Imaju oni razumijevanja i sve im jako dobro poznato da se sadašnjom dinamikom taj dug neće podmiriti u narednih 15 godina. naznake su da ćemo vrlo brzo doći do konačnog i prihvatljivog dogovora za obje strane – rekao je Budimir.

Nakon aktualnog sata vijećnici prihvatili izvješće i prijedlog odluke Mandatne komisije o stavljanju mandata u mirovanje Andrije Mitrovića i o imenovanju zamjenika vijećnika Marka Ašembrenere koji je počeo obnašati vijećničku dužnost po davanju prisege.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili odluke za provedbu ulaganja na području Grada Kutjeva unutar Mjere 7. „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020, o izradi Strategije razvoja turizma Grada Kutjeva za razdoblje 2017. – 2022., o raspisivanju natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Kutjeva, o donošenju i usvajanju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Kutjeva za 2016. godinu te odluku o otpisu potraživanja Grada Kutjeva obitelji Kotas.

Prihvaćena su i sva predložena izvješća, o izvršenju Programa gradnje objekata komunalne infrastrukture u Gradu Kutjevu za 2016. godinu, o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture u Gradu Kutjevu za 2016. godinu, o izvršenju Programa utroška sredstava naknade za zadržavanje nezakoniti izgrađenih zgrada u prostoru za 2016. godinu, o izvršenju Programa utroška sredstava ostvarenih od prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u 2016. godini, o utrošku sredstava od prodaje stanova, o izvršenju Programa utroška sredstava od naknade za eksploataciju mineralnih sirovina u 2016. godini, o izvršenju Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2016. godinu, o izvršenju Programa javnih potreba u kulturi Grada Kutjeva za 2016. godinu, o izvršenju Programa javnih potreba u sportu Grada Kutjeva za 2016. godinu, o utrošku sredstava od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo, o izvršenju Programa javnih potreba u predškolskom i školskom obrazovanju Grada Kutjeva za 2016. te izvješće o izvršenju Programa socijalnih potreba Grada Kutjeva za 2016. godinu.

Što se tiče triju predloženih programa i nih su vijećnici jednoglasno prihvatili, Program javnih potreba u predškolskom i školskom odgoju i obrazovanju Grada Kutjeva za 2017. godinu, zatim javnih potreba u kulturi Grada Kutjeva za 2017. godinu te Program javnih potreba u sportu Grada Kutjeva za 2017. godinu.

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: