Kutak za sretnije starenje

Autor: Jelenko Topić

župan sa umirovljenicimaPOŽEGA – Nedovoljna upućenost starije populacije na području Grada Požege u svoja prava i mogućnosti, kao i potreba uspostave novih i širenja postojećih izvaninstitucionalnih usluga za starije osobe, te pružanje psihosocijalne podrške starijim nezaposlenim osobama, potaknuli su Udrugu za razvoj i unapređenje pomagala i kvalitete življenja osoba s invaliditetom RH(sa sjedištem u Požegi) na  akciju usmjerene unapređenju kvalitete njihova života.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kao provedbeno tijelo fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške (EGP/NF) u Hrvatskoj za područje civilnoga društva u sklopu natječaja „Solidarnost i društveni kapital u lokalnoj zajednici“ dodijelila  je ovoj udruzi 25,3 tisuće kuna za provedbu građanske akcije pod nazivom „Kutak za sretnije starenje“.

Ta će se akcija provoditi u partnerstvu s Gradom Požegom, a usmjerena je na upoznavanje starije populacije s konceptom zaštite temeljnih ljudskih prava, osnovnim načelima i načinom ostvarivanja prava, a obuhvatit će grupno informiranje na teme: ostvarivanje temeljnih prava starijih osoba iz oblasti socijalne zaštite(novčane naknade i način ostvarivanja, socijalne usluge, te ostvarivanje besplatne pravne pomoći), zatim sigurnost i zaštita starijih osoba(diskriminacija starijih osoba i međugeneracijska tolerancija, nasilje u obitelji nad osobama starije životne dobi – pravni aspekti), te imovinsko-pravni odnosi i naslijeđivanje s konkretnim primjerima o izbjegavanju manipulacija i prepoznavanju zlonamjernih pojedinaca što je namijenjeno starijim osobama i članovima njihovih obitelji,  kao i drugim zainteresiranim pojedincima. Informiranje će nadalje obuhvatiti problematiku ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, ugovora o ustupu i raspodjeli imovine za života, ugovora o darovanju nekretnina, te zakonsko nasljeđivanje i oporuka.

Marinko Zeljko, predsjednik Udruge za razvoj i unapređenje pomagala i kvalitete življenja osoba s invaliditetom Požega

Pojedine aktivnosti namijenjene su karakterističnim skupinama starijih osoba kao što su nezaposlene starije osobe za koje će također biti održana radionica s ciljem pružanja podrške pri zapošljavanju, poticanju motivacije za daljnje traženje zaposlenja kao i upoznavanje sa suvremenim oblicima prijava na natječaje kroz individualan rad sa svakim od sudionika.

-Nakon završetku akcije Udruga će pozvati na zajednički sastanak sve dionike koji djeluju u interesu starije populacije, a rezultat će biti i objava Vodiča za starije osobe koji će biti napravljen s ciljem da učini dostupnim informacije o pravima i mogućnostima starijih osoba na području Grada Požege – ističe predsjednik Udruge Marinko Zeljko.

Prvo grupno informiranje održat će se 29. lipnja ove godine u prostorima Doma zdravlja Požega(podrumski dio), ulica M. Gupca 10 od 10 sati na temu Diskriminacija starijih osoba i međugeneracijska tolerancija.

(Foto naslovnica: arhiva, pozega.eu)

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: