Kupres – izvrsna destinacija za odmor na proputovanju prema Jadranu (foto)

Autor: DK

POŽEGA – Mnogi se ovih dana pitaju, koji planiraju put ka jadranskoj obali preko BiH, gdje je ugodna ali i sigurna destinacija za kraći odmor i gdje se može naći dobra gastronomska ponuda ali i drugi sadržaji koji bi put učinili ljepšim i ugodnijim i da sve to ostane u što ljepšem sjećanju.

Uvjereni smo da nećemo pogriješiti ako sugeriramo da odluka bude stati i barem popiti čašu hladne izvorske vode na Kupresu, koja sa planine “Stožera” prirodnim tokovima dolazi u svaki kutak planinskoga mjestašca. Na planini Stožeru su brojni izvori iz kojih izvire dragocjena tekućina koje je u današnjem svijetu sve manje.

Kupres je od Požege udaljen nešto malo više od 240 kilometara, ovisno s koje strane dolazite i kojim se pravcem odlučite ići. To maleno općinsko mjestašce, nekad zvano Vrhovine, koje je na nadmorskoj visini od 1.200 metara ima svoju bogatu povijest uz prirodne ljepote koje se rijetko gdje mogu vidjeti, što ćemo i fotografijama Josipa Zrne uprizoriti i sve o čemu pišemo dočarati, od planina, jezera, polja i pašnjaka.

Kada se iz Slavonije zaputite preko Stare i Bosanke Gradiške i Banja Luke prema Kupresu može se putovati putem triju cestovnih pravaca. Do Banja Luke je moguće od Bosanske Gradiške ići starom cestom ili dijelom izgrađene autoceste. Kada se iziđe iz Banja Luke, prije ulaska u kanjon Vrbasa moguće je odvojiti se i zaputiti, kako je na putokazu naznačeno, prema Ribniku, kojim se putem može doći preko, Kola, Dobrnje, Stričića, Sitnice i Čađavice do Mrkonjić Grada. Tim pravcem je nešto neznatno kilometarski dalje putovanje koje se nastavlja preko Šipova i ubrzo dolazi do Kupresa. Iako je kilometarski duže putovanje na tom cestovnom pravcu nema gustog prometa niti kamiona i autobusa što daje prednost u brzini dolaska posebice kada se uzme u obzir da su na tom dijelu veoma rijetke policijske patrole za razliku od drugih cestovnih pravaca.

Drugim cestovnim pravcem moguće je do Kupresa ići kanjonom Vrbasa do Krupe na Vrbasu i Bočca gdje se može odvojiti prema Mrkonjić Gradu i također istim pravcem preko Šipova doći do Kupresa. Ako netko želi ići onom standardnom cestom, ne skrečući nigdje, putovanje nastavlja prema Jajcu pa preko Donjeg Vakufa i Bugojna može doći do Kupresa.

Kupres ima izvrstan zemljopisni položaj, jer  preko Kupresa vode putovi za mnoge centre u BiH, kao i u susjednu Republiku Hrvatsku. Kupres je udaljen od Splita, Mostara i Banjaluke oko 130 km, a koji kilometar više do Sarajeva.
Kad dolazite u Kupres iz bilo kojeg pravca vi se “penjete” i kad “pukne” pogled prema Kupresu dočeka vas prelijepi prizor crkve sa dva visoka zvonika, koja je u novijem vremenu sagrađena. Odmah se vidi i prelijepa velika ravan na toj visoravni, omeđena brdima i planinskim vijencima. Kupres i njegova sela su smješteni na tri ravna polja i to: Kupreško polje, Vukovsko polje i Ravno polje.

Jedan zapis još iz 1953. govori: Nema u Bosni predjela ugodnijega  za ljetni odmor od Kupresa. Zrak čist, voda zdrava, jela ugodna: ovčiji sir, mlijeko, skorup, janjetina……” To je i danas znak prepoznatljivosti tog kraja za sve putnike namjernike.

O zimskom turizmu u ovom ljetnom vremenu ne treba puno govoriti ali treba istaći da je to idelano mjesto za ljubitelje skijanja koji imaju razne mogućnosti i vrhunske skijaške staze.

U Kupresu je više ugostiteljskih objekata koji u ponudi imaju izvrsnu tradicionalnu gastro ponudu za koju će mnogi reći da doziva i poziva na ponovni dolazak.

Kratki odmor, ugodna šetnja na čistom zraku u svakom je slučaju za sve putnike “punjenje baterija” do dolaska na konačnu jadransku destinaciju gdje se od Kupresa ugodnom vožnjom može doći za samo sat do dva vremena i to preko Šuice, Tomislavgrada ili Livna do Splita, Makarske, Trogira i drugih jadranskih mjesta.

Ništa drugo ne preostaje nego uvjeriti se u našu preporuku i dati nam povratnu informaciju o provedenom vremenu i pruženom gostoprimstvu kojeg u svakom slučaju ne nedostaje.

/Foto: Josip Zrno/

no images were found

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »