Kulturno-umjetničko društvo „Bektež“ jedno od najaktivnijih u Požeštini: „O njima ne treba ništa puno govoriti, njihovi brojni nastupi i aktivnosti govore više od tisuću riječi“

Autor: DK

Nije potrebno trošiti puno riječi na Kulturno-umjetničko društvo „Bektež“ koje je više nego poznato po svom radu i djelovanju, ne samo u Požeštini i Požeško-slavonskoj županiji već i šire. Moglo bi se puno toga o njima napisati, a mi izdvajamo ono najznačajnije na što se svi oni više nego ponose. U jednom od obraćanja na njihovoj smotri „Bekteški susreti“ požeško-slavonski župan Alojz Tomašević između ostalog je rekao kako o tom društvu ne treba ništa puno govoriti jer njihovi brojni nastupi i aktivnosti govore više od tisuću riječi.

KUD Bektež osnovan je 1997. godine i djeluje u pjevačkoj, plesnoj i sviračkoj sekciji (sviranje na tradicijskom glazbalu – samici). Članovi KUD-a Bektež, na čelu sa svojim predsjednikom Duškom Bijelićem, vrijedno rade na očuvanju i njegovanju izvornog folklora užeg i šireg zavičaja, njegujući folklor Slavonije, a posebice folklor Požeštine.

Posebno se svojim uspjesima ističe pjevačka sekcija Društva koja je često pohvaljivana na županijskim smotrama acapella pjevanja. 2013. godine predstavljali su Požeško-slavonsku županiju na Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava u Krapini.

Članovi pjevačke sekcije nastavljaju nizati svoje uspjehe tako da su i 2016. pohvaljeni na Županijskoj smotri u izvornom acapella pjevanju te su ponovo branili boje svoje županije i istu predstavljali na još jednom Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava koji se održao u Bjelovaru.  

Redovito sudjeluju na izlučnoj smotri pučkoga pjevanja Pivaj diko ja ću ti polagat’ u Biškupcima, na kojoj su i 2018. godine izabrani predstavljati Požeško-slavonsku županiju na državnoj razini u Sisku.  

Društvo je vrlo aktivno i ponosno na svoja mnogobrojna sudjelovanja na mnogim smotrama folklora diljem Lijepe Naše, a i šire.

Sudjelovali su, između ostalog, na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima te Brodskom kolu. Rado se odazivaju na smotre izvornoga folklora svoga kraja, razne kulturne manifestacije (Festival graševine u Kutjevu, Aurea fest u Požegi i mnoge druge) te na smotre folklora u cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini… Svakegodine održavaju smotru folklora pod nazivom Bekteški susreti.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: