Kultura i duhovni identitet obitelji i naroda

Autor: D.K.

Igor ZidićPOŽEGA – Minulog je četvrtka u požeškom Kazalištu održana  treća korizmena Tribina na temu „Kultura i duhovni identitet obitelji i naroda“, na koju se temu osvrnuo Igor Zidić predsjednik Matice hrvatske.

Na početku je sve nazočne pozdravio biskup Antun Škvorčević te se na poseban način zahvalio, dragom gostu, predsjedniku Matice Hrvatske, Igoru Zidiću za dolazak u Požegu. Kako je već to i uobičajeno predavača je na svojstven način predstavio prof. Ivan Bedeničić predavši mu riječ.

U svom predavanju gospodin Zidić se osvrnuo na problem ugroženog identiteta hrvatskog narodnog bića ustvrdivši da hrvatski narod neće imati budućnost ukoliko se ne bude vodila briga o identitetu kao trajnoj vrijednosti koju je potrebno čuvati i promicati.  Predavač je u svom daljnjem izlaganju istaknuo da identitet predstavlja duboko korijenje jednog naroda, spomenuvši nezahvalnu poziciju onih koji se u određenom društvu poput hrvatskog bore za očuvanje elemenata koji tvore taj identitet. Govoreći o važnosti obitelji, predavač je podsjetio na lik majke koja je u hrvatskom narodnom biću uvijek bila prepoznata kao osoba koja čuva i prenosi prave hrvatske vrijednosti, odnosno sabire hrvatski egzistencijalni moral, čuvajući baštinu i vjeru. Stavljen je naglasak na krucijalni problem koji se pojavljuje kada govorimo općenito o identitetu što je posebno izraženo u Hrvatskoj. Loša demografska politika ne vodi dovoljno računa o gorućem problemu depopulacije Hrvatske na što nam ukazuje podatak da je blizu 30 000 manje rođenih u odnosu na umrle gledajući jednu kalendarsku godinu.

Kao i uvijek nazočni su imali priliku postavljati pitanja. Po završetku i ove tribine biskup Škvorčević je zahvalio predavaču i svima okupljenima na odazivu te na sve zazvao Božji blagoslov.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot