KUD-u Svilenka iz Buka 750 tisuća kuna bespovratnih sredstava: “Jedva čekamo krenuti sa aktivnostima i pokazati sve ono što znamo, čime se ponosimo i što živimo”

Autor: D.K.

Projekt “Mali dom kulture” u potpunosti je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, pod programom “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.Nositelj ovog projekta vrijednosti 750.000 kn je KUD Svilenka iz Buka koji dugi niz godina na volonterskoj bazi radi i čuva nematerijalnu kulturnu baštinu grada.

Uz mnogobrojne kapitalne investicije koje su financirane ili sufinancirane nacionalnim i EU sredstvima Pleternica skrbi i o svojim udrugama koje također prema svojim mogućnostima participiraju na različitim natječajima. Jedan od takvih prijavljenih projekata na kojemu je partner Grad Pleternica, a koji je došao do završne faze ocjenjivanja i potpisa ugovora je i „Mali dom kulture“. Nositelj ovog projekta vrijednosti 750.000 kn je KUD Svilenka iz Buka koji dugi niz godina na volonterskoj bazi radi i čuva nematerijalnu kulturnu baštinu grada.

Zadovoljna uspjehom ovih čuvara baštine, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić ističe kako su članovi KUD-a Svilenka uvijek puni entuzijazma i inicijative. “Nedavno smo za njihove potrebe jedan prazan prostor u selu stavili u funkciju, a putem ovog projekta taj prostor ćemo dodatno adaptirati i prilagoditi njihovim potrebama. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, pod programom “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ što nam je izuzetno važno jer ne opterećujemo gradski proračun,” rekla je gradonačelnica Jozić.

Ugovor za projekt u kojem su predviđene razne aktivnosti očuvanja kulturne baštine potpisala je predsjednica KUD-a Svilenka Branka Leist na svečanom potpisivanju ugovora u prisutnosti ministra Regionalnog razvoja i fondova EU, Marka Pavića.

”Već dugi niz godina radimo, trudimo se i uspjevamo u tome. Ovo je potvrda da radimo kvalitetno te poticaj da tako i nastavimo. Veliku pomoć u svemu smo imali od našeg Poduzetničkog centra i Grada Pleternice. Jedva čekamo krenuti sa aktivnostima i pokazati sve ono što znamo, čime se ponosimo i što živimo – izjavila je Branka Leist.

KUD Svilenka je čest gost na brojnim nastupima diljem Hrvatske, ali i susjednih zemalja, njeguju izvornu tradiciju i baštinu svoga kraja, a svake godine u kolovozu organiziraju tradicionalnu smotru Pučkog crkvenog pjevanja u župnoj crkvi u čast Gospi Snježnoj.

TEKST: S.P./ pleternica.hr      FOTO: S. P.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88