Kucaju na kućna vrata i pomažu bolesnicima u njihovim neizlječivim bolestima i tegobama: “Dragocjen je osjećaj kada nekom pomognem unatoč velikom emocionalnom teretu”

Autor: DK

Osobe s neizlječivom bolešću koje više ne reagiraju na liječenje upućuju se iz zdravstvenih ustanova u toplinu njihovog doma. U njihovim bolestima, tegobama i psihičkoj slomljenosti život im na onaj najbolje mogući način olakšavaju i pomoć potpore pružaju članovi medicinskog osoblja – palijativnog tima koji kod njih dolaze, kucaju na njihova vrata, s njima razgovaraju, riječi ohrabrenja upućuju i onu najmanju zdravstvenu pomoć pružaju.

Takvim bolesnicima na raspolaganju su dva palijativna tima u Požeško-slavonskoj županiji koji djeluju u sklopu Doma zdravlja. Radi se o educiranim osobama koje znaju kako postupiti u određenim situacijama, kako prema bolesniku tako i njihovim obiteljima. Složeno je to palijativno služenje, ili kako se još naziva skrb, sveobuhvatna aktivna briga zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna, kako za bolesnika s neizlječivom bolešću, tako i za bolesnikovu obitelji. Osoblje palijativnog orijentirano je na ublažavanje i rješavanje neugodnih tjelesnih simptoma bolesti, ali i pružanje psihološke pomoći i potpore, bolesniku te obitelji kroz cijelo vrijeme skrbi. Tako se poboljšava kvaliteta života te omogućava dostojanstven život do samog kraja.

blank
Marijan Višaticki, ravnatelje Doma zdravlja Požeško-slavonske županije

O svemu tome smo razgovarali kako s ravnateljem Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijanom Višatickim tako i s članicama palijativnog tima te zdravstvene ustanove.

-Palijativna skrb može se pružati u bolnici, ali i u kući zahvaljujući mobilnim palijativnim timovima. Zbog ruralne sredine i raštrkanosti prostora u Požeško-slavonskoj županiji dogovorena su dva koordinatora i dva mobilna palijativna tima, jedan u Požegi i jedan u Pakracu. Mobilni palijativni tim dolazi u kućne posjete bolesniku i obitelji, a tim sačinjavaju liječnik, sestra i vanjski suradnici – ističe Ankica Čorak koordinator Palijativne skrbi u Požeško-slavonskoj županiji i gradu Požega s kojom smo razgovarali kao i s ostalim članicama mobilnih palijativni timova, a koje smo posjetili neposredno prije polaska na teren.

blank
Ankica Čorak koordinator Palijativne skrbi u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije

-Pomoć osobama s uznapredovalom bolešću traži stručnost, znanje i zalaganje. To ne može obaviti jedna osoba, nego je potreban multidisciplinaran tim. Suradnja se ostvaruje s liječnicima obiteljske medicine, Centrom za socijalnu skrb, patronažnim sestrama, sestrama iz zdravstvene njege, sa svim bolničkim specijalistima, duhovnikom, volonterskim udrugama te ostalim dionicima na razini lokalne zajednice. Imamo i posudionicu pomagala u kojoj su prvenstveno kreveti, oko 80 komada koji su svi na terenu jer za sve osobe u potrebi za takvom vrstom skrbi neophodni su specijalni kreveti. No tu su i hodalice, antidekubitalni madraci, invalidska kolica te potrošni materijal – dodaje koordinatorica Čorak uz napomenu kako samo na području grada Požege palijativna skrb obuhvaća oko 200 osoba.

-U prvi posjet bolesniku dolazi mobilni tim i koordinator. Sestra utvrđuje stanje bolesnika, doktor terapiju na bol, a koordinator radi socijalni i psihološki status – potrebe bolesnika i obitelji za psihologom, potrebe za pomagalima i financijsko stanje u kući kako bi se toj obitelji pomoglo u svim segmentima – ističe Ankica Čorak.

blank
Zrinka Golić zamjenica koordinatorice Palijativne skrbi

Posjet mobilnog tima puno znači iz brojnih razloga, a bolesniku i obitelji nerijetko najviše znači razgovor i razumijevanje.

-Često volim reći kako je najbolja infuzija – ruka u ruci. Kad znate da ste nekom pomogli, puno to znači i dragocjen je to osjećaj unatoč velikom emocionalnom teretu tog posla – naglasila je Zrinka Golić zamjenica koordinatora u Pakracu.

blank
dr. Ivana Del Vechio Hlevištan, članica palijativnog tima

-Moj posao je vrlo raznolik, nekada je to procjena boli i savjetovanje s obitelji kako da se primjeni terapija, nekada procjena dehidracije…Vrlo je važna suradnja s liječnicima obiteljske medicine, a na samom terenu svaki je slučaj specifičan – u razgovoru nam je rekla dr. Ivana Del Vechio Hlevištan kaže nam članica mobilnog tima.

blank
Ana Stanišić, članica palijativnog tima

-Čovjek teško da bi odabrao baš ovakav posao. Koliko god je smrt prirodna, svi želimo tu tabu temu zaobići. Mene je u palijativu doveo moj životni put, ali sada, nakon stečenog iskustva, ne bih se mijenjala. Prošla sam i ambulante, terene, patronažu, ali nekako sam se baš ovdje najviše pronašla jer kad pomognete nekome tko je uistinu u potrebi onda to daje dodatni poticaj i ispunjenje. Jer, naši pacijenti su najčešće oni od kojih su svi digli ruke i sami svjesni da su u bezizlaznoj situaciji i bez obzira koliko mu pružite, to njemu puno znači, a onda istovremeno i vama – zaključila sestra u palijativnom timu Ana Stanišić.

Sve kontakte mobilnih palijativnih timova Doma zdravlja Požeško-slavonske županije potražite https://www.dz-pozega.hr/mobilni-palijativni-tim

Komentiraj: