Krstionica na Rudini svjedok krštenja

Krstionica na RudiniRUDINA – Neobjašnjiva je istinita priča o kamenoj krstionici koja se nalazi u ostacima zidina Benediktinske opatije na Rudini iz jednostavnog razloga – zašto se još uvijek nalazi tamo nečuvana pod vedrim nebom? Sve je što vrijedi pokupljeno i odneseno, a krstionicu nitko ne dira! Razlog je jednostavan – nitko nema hrabrosti da odlomljeni komad kamena od krstionice podigne, stavi u prtljažnik i odveze! A, krstionica je u ovakvom obliku bila izložena svima gostima preko 35 godina, tj. nakon dovršetka arheoloških istraživanja kojima je bio pokrovitelj msgr. dr. Đuro Kokša, tadašnji pomoćni biskup zagrebački kada su zidovi opatije očišćene od zemlje.

Uvijek su nepoznati posjetioci odnosili što bi našli na Rudini i to smatrali bitnim za svoju potrebu, ali krstionicu nitko nije dirao… Ipak, nekada se dogodilo da je netko nasrnuo na krstionicu, možda Turci zbog osvete ili drugi ljudi kasnije u potrazi za građevinskim kamenom, ali su odustali od namjere da je potpuno oskvrnu i odnesu zbog  straha, znajući da to nije dobro i da bi kazna mogla doći poput groma.

Namjena krstionice u kršćanstvu od neprocjenjive je vrijednosti i možemo samo zamišljati koliko je u ovoj krstionici kršteno djece u periodu od tri i pol stoljeća! A, ipak nitko se nije dosjetio da je preseli na sigurnije mjesto, a na njeno sadašnje mjesto postavi repliku od betona.

Nešto se treba uraditi dok ne bude kasno!!!

/Autor: Ljubiša Aleksić/

0 Comment

Send a Comment