Krštenje mošta u vino kod Enjingija, Sontakija i Vukovića (foto)

IMG_3561KUTJEVO/POŽEGA – Tradicija martinjskih dana je nastavljena jer se drevni običaj Krštenja mošta u vino njeguje u kutjevačkom i požeškom vinogorju što je bilo vidljivo ovog tjedna. Vinski kardinal Vlado Bauer Požeški  mlado vino krstio je u Vnju kod poznatog vinara Ivana Enjingija uz pratnju vinskog viteza Miodraga Kujundžića zvanog  Subotički pijesak, zatim ministranata Ferdananda Novaka i Željka Pejkovića, a kum na krštenju bio je poduzetnik Šimo Marić iz Oriovca kojega su tom prigodom pratili „Svirači Baj’ Mate“ iz Nove Kapele.

-Kad bi bilo više ovakvih godina kao što je klimatski bila ova mi vinogradari bi bili sretniji- kazao je domaćin Ivo Enjingi, a uz brojne poslovne partnere i prijatelje tu su bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, vlasnik d.d. Kutjeva Enver Moralić i drugi. Mariću je zatim uručena Kumovnica u znak sjećanja na ovaj događaj, a on sezahvalio domaćinu Enjingiju prozvavši ga vinskim umjetnikom.

Pred oko 200 gostiju i uzvanika, koji su kušali brojna vina iz domaćinovog podruma, uz već navedenu sviračku skupinu nastupili su tamburaši „Castrum“ iz Kaptola i klapa „Venje“ iz Šibenika, stalni pratitelj ovih zbivanja kod Enjingija.

Istoga dana vinski kardinal Vlado Bauer krstio je mlado vino u vinogradu požeškog vinogradara Zlatka Vukovića podno Sokolovca iznad Požege pred brojnim gostima uz tamburaše „Rubina“ .

Vinski biskup kutjevački Ivan Fistrić Fio krstio je vino u podrumu obitelji Sontaki u središtu Kutjeva gdje je za novog biskupa zaređen Antun Koren, ministranti su bili Mato Ramić i Josip Bošnjak, a kum Miro Brblić, koji je potom svirao harmoniku na fešti. Tu je bio i vinski fratar fra Kitokret u osobi domaćina Hrvoja Sontakija Cece.

no images were found

0 Comment

Send a Comment