Krsteći mošt po 10. put kod Zlatka Vukovića podno Sokolovca pripremili kartaške ćevape i prepelice s vrganjima

Martinjski kum bio Robert Krnčević, a svirala su „Vinska braća“

POŽEGA – Vinogradar Zlatko Vuković na predjelu Sokolovac smještenom na jugozapadnom dijelu Požege uz ranijih 1400 trsova zasadio je 300 novih i to bijelog pinota, a i ove je godine i to po 10. puta imao Martinje tijekom kojega je mošt kršten u vino po drevnim običajima ovog kraja.

Novoustoličeni požeški vinski biskup Josip Herceg Joka predvodio je obred Krštenja mošta uz asistenciju svojih ministranata Dinka Brusa i Branka Smolića, dok je martinjski kum ovom prilikom bio Robert Krnčević, predsjednik Udruge proizvođača šljiva Požege.

-Nastojimo svaki puta prirediti specijalitete za naših oko 60 prijatelja i gostiju među kojima je dio iz Zagreba, a ovom prigodom je to bilo carsko meso sa ražnja, zatim kartaški ćevapi koji se zapeku u masnoći, te se kuhaju u mlijeku sa ajvarom dok se ne reducira umak- kaže domaćin Zlatko Vuković i dodaje da su još spravljali prepelice sa suhim vrganjima, te niz domaćih kolača i naravno odabranih vina.

Pomogli su mu prijatelji, a zasvirali su požeški tamburaši koji se nazvaše „Vinska braća“ tako da se Martinje na Sokolovcu slavilo dugo u noć uz veselu svirku i pjesmu.

Foto: D. Mirković 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment