Kroz radionicu učenici učili kako se šaraju tikvice

Autor: D.K.

POŽEGA – U Gradskom muzeju Požega danas se održava radionica za učenike koji žele naučiti kako se šaraju tikvice, poput onih koje možda još vide samo kao suvenir na sajmovima narodnih rukotvorina. Radionica je organizirana u suradnji sa Zavičajnim muzejom Stjepan Gruber iz Županje, koji provodi trogodišnji projekt financiran od Ministarstva kulture.

mr. sc. Janja Juzbašić

Šaranje tikvica jedan je od brojnih slavonskih običaja, a njezina povijest seže u vrijeme postojanja starih obiteljskih zajednica, zadruga. Zahtijeva majstorstvo i vještinu, a predstavlja specifičnu granu narodne umjetnosti. Nekada davno su se šarane tikvice koristile kao posude za različite namjene, no iako se u današnje vrijeme više ne koriste u te svrhe, ostale su prepoznatljiv i omiljen sl.

Učenicima je predavanje o etnološkoj vrijednosti ovog umijeća održala mr. sc. Janja Juzbašić,  a umijeće su demonstrirali vrsni šarači Marica Stojanović i Vinko Babić. Voditeljica radionice je Dubavka Matoković.

Vinko Babić iz Gradišta pokraj Županje

Šaranju tikvica dosta je vremena posvetio i Vinko Babić iz Gradišta pokraj Županje koji je također pokušao učenicima dočarati umijeća kojima se služi kako bi sve to izgledalo ljepše.

-Radi se o starim tehnikama. Tikvice se najprije suše i s njih se struže vanjska kora. Nakon toga se olovkom i šestarom crtaju motivi koji se urezuju posebnim noževima te se bojaju dušičnom kiselinom koja je bezbojna. Te boje daju kasnije na plamenu daju crvenu boju. Na kraju se premazuju prženom jezgrom od oraha koja daje crnu boju. Najteži je dio bojanje kiselinom jer je to dosta opasno. Motive smišljam sam, no uvijek su tu i autentični simboli poput staroslevenskih zvijezda, hrastove grane sa žirovima i lišćem, domaće i šumske životinje – ističe Vinko i dodaje kako se radi o motivima sa starih tikvica. Ljudi vole imati šarane tikvice u svom domu jer su simbol Slavonije, Šokadije kulture i naroda.

Vinko inače tikvice uzgaja sam na svom obiteljskom gospodarstvu. Bitno je, kaže, da imaju glatku koru koja se može strugati i sušiti.
– U početku je bilo dosta teško, stari šarači nisu htjeli otkriti svoje tajne. Sad i sam imam tajne šaranja koje čuvam za sebe – zaključio je Vinko Babić.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot