Križni put šumskim predjelima župe Vidovci

Autor: D.K.

DSC_0240 (Small)VIDOVCI – Već četvrtu godinu za redom župa sv. Ivana Krstitelja Vidovci organizira križni put u korizmenom vremenu što je duhovna priprava za najveći blagdan Uskrs.

Preko 350 vjernika, najvećim dijelom domaćih župljana, na već svojstven način započeli su križni put pjesmom i molitvama u novoj župnoj crkvi.

Kao i prethodnih godina postaje križnog puta su određene na kojima su se upućivali molitveni zazivi i pjevale prigodne pjesme. Postaje križnog puta su bile kod kapelice sv. Valentina u Vidovcima, kod kapelice Snježne Gospe, kod “ljevaoničkih” zgrada, na raskrižju u Vranduku za Komušanski put te u Komušini gdje je bio i kratki polusatni predah. Nastavilo se sa križnim putem i narednom postajom kod komušanskog groblja te na raskrižju za Laze i Prnjavor. Zaustavljalo se i u Lazama Vasinim te u šumskom predjelu između Laza i Vidovaca. Sišavši sa Laza u Vidovcima kod kamenoloma se molila jedanaesta postaja križnog puta a u ulici Milana Valkovića u Vidovcima dvanaesta. Uz molitvene zazive križnog puta na mjesnom groblju u Vidovcima uputili su se i zazivi za sve pokojne. Kod župne crkve, na mjestu gdje je i započeo križni put, izmolila se molitva četrnaeste postaje uz zaziv Božjeg blagoslova kojeg je zazvao i udijelio mjesni župnik preč. Nedjeljko Androš.

Hodajući kroz križni put hodočasnici su bili srdačno pozdravljani od onih koji se nisu mogli pridružiti zbog svojih slabosti, bolesti i poznih godina. Na licima su se vidjela tužna ali i radosna lica.

Mještani Vranduka i Komušine ponudili su okrjepu u hrani, slasticama i piću na Komušini na prelijepoj livadi pokraj crkve sv. Petra  na čemu im je župnik Androš najsrdačnije zahvalio.

Kako je to već tradicionalno kratko zadržavanje je bilo kod vikend kućice Joze (maloga) Marića koji je također osvježavajućim pićima okrijepio one umorne.

Malo duže zadržavanje bilo je kako to već priliči kod Joze (velikog) Marića. Uz ponuđenu kavu, čaj, sokove i druge napitke vrijedne domaćice i njihovi prijatelji priredili su i kolače. U razgovoru i kratkom druženju hodočasnici su i iz svojih ruksaka izvadili ono što su sa sobom ponijeli za okrjepu međusobno nudivši jedni drugima svoje domaće slastice i  sendviče.

Jozo (Veliki) Marić sa majkom Anom i susjedom Mandom

Da stara i slabo pokretna Jozina majka Ana bude među više svijeta dovezao je nju Jozo iz obiteljske kuće iz Vidovaca na Laze zajedno sa njenom susjedom Mandom kako bi vidjeli brojna lica s kojima su se susretali dok su mogle ići u crkvu.

Zajednička fotografija obitelji Marić sa župnikom koja je i ove godine zabilježena našim objektivom zauzet će mjesto na zidu dnevnog boravka u vikendici veselog domaćina Joze koja će se pridodati već postavljenim prijašnjim fotografijama iz prethodnih godina.

Obitelj Marić sa župnikom Nedjeljkom Androšom

U nastavku hoda križnoga puta na kojem je bilo prelijepih pjesama i još ljepših molitava župnik je između dviju postaja zamolio da se hodi u tišini, razmišljajući i da svako na svoj način razmišlja, moli i duhovno se preispituje pripremajući se za vele blagdan Uskrsa. Naravno, svi su ga poslušali.

Lovački specijalitet za hodočasnike

Dolaskom do župne crkve vrijedni lovci pripremili su okrepu lovačkim specijalitetom koja je svima dobro došla kako bi se vratila utrošena snaga hodajući preko 12 kilometarskom stazom križnog puta.

Foto Galerija

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot