Krenuli smo ponosno i puni životnog elana u Vojno-redarstvenu akciju “Bljesak”

POŽEGA – Skromne su rečenice koje nam je danas u kratkom razgovoru izrekao Darko Dukmenić, dugogodišnji policijski službenik koji je bio aktivni sudionik zbivanja, prije 20 godina, u vremenu vojno-redarstvene akcije “Bljesak” i obnašao dužnost pomoćnika zapovjednika Specijalne jedinice policije “Trenk”, a nekoliko godina kasnije bio je i zapovjednik te jedinice koja je bila pri Policijskoj upravi požeško-slavonskoj.

Darko Dukmenić

– Na događaje od prije dvadeset godina u meni, a uvjeren sam i kod mojih prijatelja, suboraca sjećanja su na događaje kada smo mladi, ponosni, puni životnog i svakog drugog elana, sa žarom krenuli u vojno-redarstvenu akciju “Bljesak”. Kao što sam i rekao za mene i sve nas bivše pripadnike Specijalne jedinice policije „Trenk“ Požega, obilježavanje godišnjice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ prigoda je kada se prisjećamo događaja od prije dvadeset godina. Događaja kada su pripadnici Hrvatske vojske i policije izvojevali veliku i značajnu pobjedu i oslobodili veliki dio do tada okupiranog područja istočne Slavonije. Misli na te dane u nama izazivaju dvojake osjećaje. Istovremeno nas ispunjavaju radošću i ponosom zbog osobnog doprinosa toj veličanstvenoj pobjedi ali isto tako i izazivaju u nama tugu jer se tada sjećamo i naših prijatelja koji su u toj akciji izgubili živote – pomalo skromnim i tihim riječima progovarao je o danima toga vremena Darko Dukmenić nastavljajući kako svake godine na godišnjicu akcije „Bljesak“, osim što se odaje počast svim poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika na Trgu 123. brigade u Požegi, toga dana pohode i grobovi poginulih suboraca, kao i mjesta njihove pogibije.

U spomen na žrtve svih poginulih suboraca u akciji “Bljesak” ove godine je po prvi puta organiziran biciklistički maraton od dvorca u mjestu Trenkovo do mjesta Ivanovac. To je put je to u dužini od 70-ak kilometara a simbolika tog maratona je što je u Trenkovu, za vrijeme Domovinskog rata, bila smještena Specijalna jedinica policije „Trenk“ Požega odakle se krenulo u akciju „Bljesak“, a na području mjesta Ivanovac su poginula dvojica pripadnika Specijalne jedinice policije “Trenk”. Biciklistički maraton je ove godine organiziran po prvi puta u nadi da će se sa nastaviti ta sportska manifestacija i da će postati tradicionalna.

U prigodi obljetnice vojno–redarstvene akcije „Bljesak” uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade Hrvatske vojske vijence su položili, zapalili svijeće i pomolili se predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Hrvatske vojske, Policije, državne uprave, HDZ-a i drugi.

vlč. Krunoslav Siroglavić, đakon u Župi sv. Terezije

Vlč. Krunoslav Siroglavić, đakon u Župi  sv. Terezije, predvodio je prigodnu molitvu i uputio je riječi ohrabrenja koja su vratila sjećanja na sve poginule.

-Danas smo se okupili na ovom mjestu spomena i sjećanja na ljude koji su bili spremni ustati za obranu svojih domova i naroda, sve to pod cijenu vlastitog života. Obično nama ljudima gubitak dragih osoba uzrokuje tugu u srcima, ali ovi položeni životi u nas su unijeli te unose u danas, ne tugu, nego ponos da je netko za tebe umro, da se netko za tebe htio žrtvovati. Okupili smo se uoči 1. svibnja, a ove se godine na taj dan navršava dvadeset godina od Vojno redarstvene akcije „Bljesak“, kojom su oslobođeni zapadno-slavonski prostori i omogućen povratak prognanima u njihova mjesta boravka. Jedna od neprilika koju mi ljudi možemo imati na ovakvim mjestima i obilježjima jest „odraditi“ nešto, odraditi sjećanje, odraditi molitvu, odraditi nekome našu zahvalu. Mi nikako nismo došli danas na ovo mjesto da bismo odradili ovo sjećanje ili samo izmolili jednu molitvu za njih. Došli smo ovdje svjesni da su nekada hodali ovim prostorima ljudi, i to ne tako davno, koji su imali planove za budućnost baš kao što ih i mi imamo, koji su htjeli biti sa svojim obiteljima baš kao što i mi želimo, ali koji su pokazali ljubav prema nama i našoj domovini premda nas niti poznavali nisu – u kratkom nagovoru rekao je vlč. Krunoslav Siroglavić izraživši uvjerenje kako su braća koja su položili svoje živote i koja su se svojih života odrekli da bismo ih svi mi mirne imali, danas nagrađeni slobodom vječnoga života.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Vojno-redarstvena akcija „Bljesak” koja je započela 1. svibnja 1995., hrvatske vojne i redarstvene snage za samo 31 sat oslobodile su okupirana područja zapadne Slavonije i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

0 Comment

Send a Comment