Kraj agonije veličkog stadiona?

Autor: J.M.D.

Stadion u VelikojVELIKA – Investicija veličkih termi vrijedna oko 12 milijuna eura prema svemu sudeći ovih dana pada u drugi plan. Nekoliko puta bile su kontradiktorne najave o početku radova koji još uvijek nisu vidljivi unatoč medijskim istupima skupine poduzetnika koji su iskazali namjeru investirati u taj kraj.

Veličani bi ipak mogli vidjeti radne strojeve i brojnu građevinsku mašineriju koja je odavno pala u zaborav tamošnjim stanovnicima u sklopu novog projekta. Riječ je o stadionu Kamen Ingrada, koji već godinama čeka na rasplet vrlo teške situacije. Podsjetimo, stadion sa oko 10 tisuća sjedećih mjesta, koji je počeo dobivati svoj današnji oblik davne 1997.godine na inicijativu Vlade Zeca, u vrijeme vrhunca veličkog kluba bio je gost hrvatskim prvoligašima, ali i poznatim europskim klubovima poput Schalkea i Spartaka.

Stadion Kamen Ingrada jedan je od najsuvremenijih i najopremljenijih stadiona u Hrvatskoj koji zadovoljava gotovo sve kriterije UEFE, ali završio je kao dio stečajnog postupka otvorenog nad tvrtkom Kamen Ingrad. Procijenjena vrijednost stadiona prije prve javne dražbe 2010. godine bila je oko 53 milijuna kuna. No, s obzirom da je vrijednost dugova nešto više od 9 milijuna eura, ne čudi što ni nakon četvrte dražbe nije prodan. Na stadionu su se u međuvremenu igrale utakmice 1. Županijske lige između domaćeg NK Papuka i gostujućih momčadi. Čekajući potencijalnog investitora svojevremeno su u obilazak dolazile mnoge delegacije među kojima su bili i predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza. Unatoč svim posjetima sve je ostalo na razgledavanju bez ikakvih daljnjih ozbiljnijih inicijativa kako bi se agonija privela kraju.

U zadnje vrijeme sve se više mogla čuti priča kako stadion preuzima tvrtka Pro Kolekt iz grupacije Slovenske izvozne i razvojne banke, koja je i većinski vjerovnik veličkog stadiona. U razgovoru sa članom uprave Pro Kolekta, Ivicom Balenovićem, doznali smo da su dogovori oko preuzimanja stadiona pri kraju. Situacija oko stadiona je bila veoma teška što nam je u razgovoru potvrdio i gospodin Balenović koji ne krije oduševljenje što se napokon nazire rješenje za ovaj vrlo vrijedan objekt od velike važnosti kako za njihovu tvrtku tako i za cijelu Požeštinu.

Objekt će zahtijevati određena ulaganja kako bi se stadion dovelo u još bolje stanje nego je to bilo na vrhuncu Kamen Ingrada što podrazumijeva temeljitu obnovu samog stadiona i drugih popratnih objekata, teretane, pomoćnih terena, ugostiteljskog objekta i sl.

– Skupina inozemnih i domaćih poduzetnika planira se uključiti u projekt i kroz razne aktivnosti, koncerte i sve druge manifestacije koje se mogu održavati na stadionu imaju i ozbiljne planove  u radu nogometne akademije kako bi ponovno oživio nekadašnji sjaj veličkog stadiona na ponos svih stanovnika tog kraja  – ističe Balenović.

U razgovoru smo također doznali da postoje planovi i za nezavršeni hotel ZRC Toplica koji je sklopu hipoteke nad stadionom za kojeg će se pokušati u veoma kratkom roku pronaći najbolje rješenje.

Komentar ovog projekta tražili smo od stečajnog upravitelja Kamen Ingrada Joze Perića i načelnika Općine Velika Vlade Bobana, no nisu htjeli dati nikakav komentar vezano uz navedeno izrazivši nadu u što pozitivniji završetak višegodišnje sage oko stadiona.

Više iz kategorije