Kotorski i požeški biskup predvodili slavlje na otvorenom

Autor: Ana Vuković

SONY DSCPOŽEGA – U predvečerje blagdana sv. Lovre, sinoć  je  održano molitveno bdijenje u crkvi sv. Lovre, a započelo je svečanim vesperama koje je  predvodio biskup Antun Škvorčević.

Danas je požeška crkva proslavila svog nebeskog zaštitinika sv. Lovru, đakona i mučenika, kojom prigodom je služeno svečano euharistijsko slavlje ispred Biskupskog doma, euharistijsko slavlje predvodio je kotorski biskup msgr. Ilija Janjić u zajedništvu s  biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, članovima Stolnog kaptola i brojim  svećenicima  iz požeškog kraja i biskupije.

 Vrlo stara i poznata hrvatska župa Svetog Lovre sagrađena je prije 800 godina. Ta crkva preživjela je 150 godina osmanlijske i muslimanske vladavine  u 16. i 17.stoljeću, jedini očuvatelji vjere bili su franjevci koji su mogli ostati na području carstva.

1998. godine papa Ivan Pavao II. potvrdio je sv. Lovru za zaštitnika Požeške biskupije te je otada starodrevni svetčev hram u Požegi kao crkva zaštitnika Biskupije nakon katedrale druga crkva po važnosti u Biskupiji.

Slavlju su se odazvali i svoje posebno mjesto imali caritasovi volonteri iz požeških i drugih župa kao i oni koji su prošle školske godine primali stipendiju od Zaklade Požeške biskupije za siromašne učenike i studente.

Nakon euharistijskog slavlja održat će se susret caritasovih volontera u Dvorani Sv. Terezije Avilske gdje će biti predstavljeno što je učinjeno u caritativnom djelovanju te daljnji  program rada.

/Foto by Ana Vuković/

no images were found

 

 

 

 

 

 

 

 

Više iz kategorije