Korizmenoj tribini prethodila pobožnost Križnog puta (FOTO GALERIJA)

Autor: DK

POŽEGA – Posljednjoj ovogodišnjoj korizmenoj tribini na kojoj je gostovao predavač pater Ivan Ike Mandurić prethodila je pobožnost Križnog puta, na kojem su uz ostale vjernike sudjelovali članovi braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja grada Požege. Pobožnost križnog puta predvodio je kanonik Stolnog kaptola i kancelar Požeške biskupije preč. Josip Krpeljević, a molitvene zazive kod postaja su upućivali, branitelji, predstavnici pojedinih udruga.

Peta korizmena tribina, posljednja kao takva u ovom ciklusu “Božje milosrđe očitovano u životima ranjenih ljudi” privukla je veliku zainteresiranost tako da se u Dvorani Sv. Terezije Avilsk tražilo mjesto više. Predavač, pater Ivan Ike Mandurić, isusovac, koji za sebe voli istaći da je hrvatski branitelj progovorio je o temi na svojstven način što su svi nazočni na tribini slušali upijajući svaku izgovorenu riječ koja je doticala mnoga srca, posebno ona braniteljska.

prof. Mario Raguž, moderator tribine

Gosta je predstavio prof. Mario Raguž, s požeške Katoličkoj gimnazije za kojeg je istakao kako je pater Ike u kasnijim godinama osjetio poziv za svećeničko zvanje i postao svećenikom u 47-oj godini. a oni bolji poznavatelja patera Ikea reći će da je on u određenom vremenu bio vrlo daleko od Boga koji ga je pozivao i pripravio mu mjesto gdje će mu u konačnici služiti i biti u službi, danas svečničkoj, redovničkoj.

Na početku tribine predavač je o milosrđu u kontekstu Domovinskog rata, povezujući ratnu situaciju branitelja u vrijeme obrane i njihovu situaciju danas istaknuvši da poslanje obrane i čuvanja domovine nije završeno.

pater Ivan Ike Mandurić

-Braniteljska briga o domovini treba trajati cijeloga života, a ne samo određeno vrijeme. Ta se briga može očitovati kroz različita djela milosrđa, a ako čovjek odustane od svojih ideala kao što su ljubav prema domovini ili ljubav između muškarca i žene onda je čovjek odustao i od sebedarja, požrtvovnosti. Tada se upada u sebičnost, a to je najgore što se jednom branitelju može dogoditi – rekao je pater Mandurić.

Snaga molitve treba kod hrvatskih branitelja biti što snažnija jer se kako je naglasio pater Ike da je jedan od najvećih razloga PTSP-a kod branitelja osjećaj da se njihova žrtva koju su podnijeli za domovinu omalovažava i obezvrjeđuje, a da je najbolji lijek protiv te i svih drugih bolesti i poremećaja opet pronaći smisao u ljubavi i zalaganju za domovinu i u mirnodopskim uvjetima, što se može isključivo kroz molitvu.

Nakon predavanja povela se konstruktivna i interesantna rasprava u kojoj je sudjelovao veći broj nazočnih koji su htjeli dobiti odgovore na pojedina pitanja.

Sudionicima tribine na kraju je pozdravne riječi uputio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević koji je blagoslovio sve sudionike kako bi ostali i dalje duhovno obogaćeni.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: