Korizmena Tribina četvrtkom

Autor: D.K.

Korizmena Tribina 3.4.2014.POŽEGA – Aktualne korizmene Tribine koje organizira Požeška biskupija u ovoga je tjedna obilježila tema “Mediji, obitelj i mladi”.

Korizmene tribine imaju za cilj progovoriti o aktualnim temama koje u današnje vrijeme mogu dosta utjecati na kreiranje mišljenja kroz nametanje određenih društvenih vrijednosti koje su u današnjem društvu zanemarene i od mnogih utjecajnih ljudi zapostavljene.

prof. Ivan Bedeničić

U ovom petom po redu korizmenom susretu na Tribini je nastupio prof. dr. sc. Zlatko Miliša, profesor na Odsjeku za Pedagogiju Filozofskog fakulteta u Osijeku. Prof. Ivan Bedeničić iz Katoličke gimnazije u Požegi predstavio je predavača, njegov život i profesionalnu karijeru.

Prof. Miliša se na početku svoga predavanja osvrnuo na obitelji danas koje je nazvao “fast-food” obiteljima. Citirajući Nietchzejeve riječi: „Ako je ljubav mogućnost razgovora“ profesor je spomenuo kako se u današnjim obiteljima sahranio razgovor te je usporedno s time kazao kako je današnji suvremeni svijet na taj način sahranio i društvenost zbog čega sve  više živimo u osamljenosti, osobito nakon pojave interneta koji je stvorio tzv. internetske-umrežene osamljenike. Profesor je istaknuo kako je suvremena obitelj u kušnjama osobito jer se stvara negativna medijska slika o njoj u kojima je „za sve kriva patrijarhalna obitelj te primitivna, tradicionalna i konzervativna sredina“. Govoreći o medijima predavač je naglasio kako su televizija i internet postali „kradljivci vremena“ u kojima se sve više nudi samo zabavni i manipulativni, a sve manje se nudi informativni i kvalitetni obrazovni sadržaj istaknuvši kako su mediji zbog toga sve više u funkciji manipulacije koja je postala lakše ostvariva i zbog nedostatka odgoja.

prof.dr.sc. Zlatko Miliša

Govoreći o mladima profesor je naglasio kako prevladavaju različiti stereotipi o njima istaknuvši da se radi o izigranoj generaciji koja je sve više prepuštena sama sebi hraneći se onim temama koje nude mediji. Tako je spomenuo kako su dominantne teme u medijima nasilje, život slavnih, nerad i različite ovisnosti. Pored takvog stanja, istaknuo je predavač, potrebno je osnivati centre za mlade koji će uz smišljene inicijative znati omogućiti mladima da razvijaju svoje talente ne prepuštajući ih tako nekontroli.

Tribina je zaključena pozivom mladim generacijama da pruže sve ono što im je potrebno za rast i razvoj  kako bi se ostvarili u svojoj punini jer su oni budućnost hrvatskoga društva.

U odsutnosti biskupa msgr. Antuna Škvorčevića u ulozi domaćina našao se kancelar vlč. Goran Lukić koji je uvodnom molitvom na početku Tribine kao i na završetku iste zaključio molitvom ovotjedni tematski osvrt predavača i dragog predavača.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot