Koristi li HDSSB gradski prostor na (ne)zakonit način?

Autor: Požega Portal

HDSSB nove prostorije (Small)POŽEGA – Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje(HDSSB) kao politička stranka, na temelju javnog natječaja, dobila je u zakup poslovni prostor u Požegi, u prizemlju zgrade ul. Matice Hrvatske 13, koji je u vlasništvu grada Požege.

Iako su ugovori uredno potpisani dobili smo informaciju da je upitna zakonitost korištenja tog prostora, a samim time i potpisivanje ugovora kao dokumenta u kojem su regulirane međusobne obveze. U uredno potpisanom Ugovoru o zakupu poslovnog prostora utvrđeno je da će navedeni poslovni prostor HDSSB koristiti “u svrhu obavljanja svoje djelatnosti političke organizacije”.

Upravo se u toj konstataciji javlja problem i postavlja pitanje zakonitosti korištenja prostora. HDSSB kao politička stranka, prema Statutu (članak 16.-19.) djeluju na teritorijalnom principu djelujući kroz županijske, gradske ili općinske ogranke(odbore). Budući da na području Požeško-slavonske županije “djeluju” županijske, gradske i općinske organizacije za pretpostavit je da je HDSSB kao krovna politička stranka imala namjeru osigurati prostor u kojem će djelovati njihove organizacijske jedinice. Tako je prostor kojeg je HDSSB dobio u zakup namijenjen za Županijski i Gradski odbor Požeško-slavonske županije. To nam je u razgovoru na naš upit potvrdio predsjednik stranke Dragan Vulin.

Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a

Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a

-Drago mi je da smo ušli u nove prostorije ovdje upravo u Požegi i vjerujemo da ćemo na taj način biti još dostupniji svim stanovnicima kako grada Požege tako i Požeško-slavonske županije. Cilj nam je na čemu svakodnevno radimo na širenju i jačanju HDSSB-a, okupljamo ljude svih mogućih svjetonadzora, ljude kojima je cilj bolji i kvalitetniji život. Požega nam je itekako važna pa mogu podsjetiti da od 2005. godine, od osnutka HDSSB-a zagovaramo regionalizaciju pri čemu naglašavam da ne treba dijeliti Hrvatsku u pet regija već okrupniti Hrvatske županije da bi dobili jeftiniju i efikasniju upravu i administraciju. Prijedlog je naš da sjedište buduće regionalne Skupštine bude upravo ovdje u Požegi. Ove prostorije će koristiti HDSSB Požeško-slavonske županije i Grada Požege – rekao je Vulin.

HDSSB Požeško-slavonske županije i Grada Požege nije registriran u Registru kod nadležnog ministarstva. Najbitnije je pitanje kako to da toliki niz godina djeluje politička organizacija u Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Požegi, a da nije uredno registrirana u Registru političkih stranaka – kao ustrojstveni oblik političke organizacije, što je u obvezi sukladno članku 8. Zakona o političkim strankama.

Iz navedenog razloga se postavlja pitanje kako onda HDSSB može koristiti prostor grada Požege ako je isti namijenjen za djelatnost političke organizacije, što je definirano i navedeno u Ugovoru o zakupu poslovnog prostora. Dakle u trenutku potpisivanja Ugovora, u Požeško- slavonskoj županiji, nema registrirane kako županijske tako ni gradske organizacije ili odbora, pa se opravdano postavlja pitanje zakonitosti dodjele i korištenja gradskog prostora.

Vezano za sve navedeno tražili smo odgovor i tumačenje od grada Požege kojeg još nismo dobili, a nakon dobivanja odmah ćemo ga objaviti.

 

 

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: