Korisnici skrbi i roditelji dobrostojećih dužnosnika i aktualnih političara

Autor: D.K.

Martina VlašićPOŽEGA – Nitko neće izgubiti pravo na pomoć u kući kao niti bilo koja druga prava koja se ukažu opravdanima i ako se ispune zadani kriteriji koji su regulirano novima Zakonom o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1.siječnja ove godine.

Na konferenciji za novinare ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić dotakla se teme o kojoj se ovih dana intenzivno razgovara i koja se stavlja u negativni kontekst u smislu da će veliki broj onih koji su u potrebi izgubiti pravo na pomoć u kući.

-Dakle i nadalje će dosadašnji korisnici moći koristiti usluge pomoći u kući ali uz kriterije i sufinanciranje. Dakle osoba koja ima više od 2000 kn po članu kućanstva ili samac će morati sufinancirati uslugu pomoći u kući. S obzirom da je puno korisnika poljoprivrednih mirovina koji žive od puno manje sredstava, ovakav sustav je pravedniji i usmjeren prema individualnim potrebama – ističe ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Zakon o socijalnoj skrbi je propisao pravo i kriterije na uslugu pomoći u kući koji jer dosadašnji Program nije bio održiv. Na području Požeško-slavonske županije ukupno je 850 korisnike od kojih velika većine ne ispunjavaju kriterije da bi imali pravo na korištenje Progarama pomoći u kući. Mnogi kojima je pomoć stvarno potrebna nisu mogli doći na rad jer je kapacitet bio popunjen a kriteriji ne ujednačeni.

Sada su kriteriji jasno propisani tako da na pomoć imaju pravo oni koji imaju primanja 1500 kn po osobi ili samac kojima se odobrava 100 postotno financiranje. Nadalje pomoć mogu dobiti i oni sa 1500-2000 samac ili član obitelji u iznosu 50 posto, što znači sufinanciranje od strane korisnika koji imaju više primanja od onih zakonom propisanih. Korisnici pomoći ne mogu biti oni koji imaj Ugovor o doživotnom uzdržavanju i oni kojima pomoć u kući mogu osigurati djeca, odnosno obveznici uzdržavanja. Postoji zapreka u ostvarivanju prava ako je potencijalni korisnik imao i prodao pokretnine ili nekretnine veće vrijednosti u posljednjih godinu dana.

Svi oni koji imaju stvarnu potrebu svoja prava mogu zatražiti u Centru za socijalnu skrb gdje podnose zahtjev na temelju kojeg se donosi rješenje u prvom stupnju.

-Govoreći iz iskustva, na desetke slučajeva su se korisnici birali i odbijali oni koji su imali i određenih drugih poteškoća – obiteljskih, financijskih. Nadalje, sustav nije bio pod kontrolom – imali smo dojave gdje zaposlenici određenih pružatelja usluga dolaze na posao oko 8-9 sati i svoj posao završavaju do 11 kako bi do tada već bili kod svoje kuće. U pojedinim pružateljima usluga – korisnici od 200 korisnika, svega 18 je bilo poznato u evidenciji sustava socijalne skrbi, a ostalih 182 korisnika nikada nije bilo evidentirano u sustavu socijalne skrbi. Dakle sustav nije bio mjerljiv, nisu se znali koji su rezultati i koji korisnici koriste navedenu uslugu. Imamo primjere gdje su ljudi samo fiktivno postojali na popisu, a pomoć im je pružana povremeno, ne onoliko koliko se vodilo u evidenciji. Nadalje bilo je slučajeva gdje se pomoć pružala u obitelji gdje postoje drugi članovi koji su mogli pružiti pomoć, korisnici iz dobrostojećih obitelji, korisnici su bili i roditelji čelnih osoba s područja naše županije – ističe Vlašić.

Do 30.travnja bilo je privremeno financiranje za pružanje usluga pomoći u kući. Jedinice lokalne uprave bile su dužne u prijelaznom periodu dostaviti popunjene i valjane zahtjeve sukladno novim zakonskim aktima. Do 28.travnja dostavljeno je njih 190 od kojih je samo sa područja Grada Pleternice dostavljeno 184. Gdje su zahtjevi za preostali tako veliki broj korisnika koliko ih je do sada bilo zanimljivo je pitanje. Ostaje nam za vidjeti tijek razvijanja situacije za tako ranjivu kategoriju stanovnika koji očekuju da im se pomoć pruži i život omoguće da bude dostojan čovjeka.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot