Koordinacijski sastanak gradonačelnika i načelnika s požeško-slavonskim županom: “Tražimo da se dopisništvo HRT-a ponovno vrati u Požegu”

Autor: D.K.

Održana je još jedna u nizu koordinacija gradonačelnika i načelnika s područja Požeško-slavonske županije koju je sazvao župan Alojz Tomašević na kojoj se razgovara i raspravlja o različitim temama uz donošenje određenih zaključaka.

Ovoga puta na dnevnom redu je bilo podnošenje izvješća o stanju u općinama, gradovima i županiji, radu matičnih uredi, komunalne naknade, modeli poticanja ostanka zdravstvenih djelatnika na području županije, prostorni planovi te geodetska izmjera.

Župan Tomašević izrazio je zadovoljstvo radom načelnika i gradonačelnika podržavajući sve njihove aktivnosti i sve ono što se rade u svojim jedinicama lokalnih samouprava naglašavajući aktivnosti u privlačenju sredstava iz EU fondova, a što je evidentno po broju uspješno realiziranih projekata velikih vrijednosti i infrastrukturne važnosti.

-Razgovarali smo o aktivnostima, zadaćama i predviđanjima za budućnost, što nam je činiti kako bi u pripremama i narednim godinama možda neke stvari dodali, a kako bi zadržali te pomogli gospodarstvenicima i deficitarnim zanimanjima. Analizirali smo također i pitanje matičnih ureda, s obzirom da je državna uprava od 1.siječnja prošle godine ušla u sastav županije te smo u tome kontekstu rasporedili modele i radne dane prema potrebama građana i modificirali smo termine rada matičnih ureda – naglasio je župan Tomašević dodajući kako je u suradnji s gradovima i općinama taj projekt dobro prihvaćen.

Nakon odrađenog sastanka s ravnateljima triju županijskih bolnica, župan je rekao da je odlazak medicinskog osoblja te potreba za specijalizantima u našoj županiji sve veća te da je definirano da se općine i gradovi trebaju uključiti kao što su već neki i učinili i dati određene subvencije ili potpore liječnicima kako bi ostali raditi u Požeško-slavonskoj županiji.

-Županija će plaćati kamate na stambene kredite onim liječnicima kojima to bude potrebno u slučaju kupnje imovine te je također jedna od opcija besplatno korištenje općinskih ili gradskih stambenih objekata, kao što u nekim općinama i imamo za primjer, poput općine Čaglin – rekao je župan Tomašević nastavljajući kako je jedna od važnih tema na koordinaciji bila izmjena prostornih planova županije i općina uzimajući u obzir da sve veći broj investitora želi doći po pitanju postavljanja solarnih panela te da se u tom kontekstu razmišlja kako bi po nastupanju na snagu izmjene prostornoga plana investitori došli i realizirali svoje investicije na području Požeško-slavonske županije.

-Isto tako ako je vezano za poljoprivredna zemljišta i za to postoje modeli da se ti paneli mogu podignuti na višu razinu, primjerice 3m visine, kako je to već poznato i u Europi, a i zemljište se može koristiti i dalje za obradu – rekao je župan.

U proteklih nekoliko godina bilo je značajnih ulaganja u katastarske izmjere o čemu se također razgovaralo i definiralo da će se poslati dopis prema Državnoj geodetskoj upravi gdje će predložiti da se preko Europskih fondova privuku sredstva upravo za ovu namjenu.

-U našoj županiji obavili smo otprilike 10% geodetskih izmjera što je primarno za naredni period. Vjerujem da ćemo potporu Vlade i Državne geodetske uprave dobiti te sam siguran da se financijska sredstva mogu osigurati i iz europskih sredstava jer se radi o značajnim sredstvima – naglasio je župan koji se osvrnuo i na dopise koje je poslao ravnatelju Hrvatske radiotelevizije radi ponovnog vraćanja dopisništva u Požeško-slavonsku županiju.

-Ono dobro što je u našoj županiji zaista učinjeno, nažalost ne možemo često vidjeti na našoj državnoj televiziji. Smatram da imamo pravo na otvaranje uredništva u Požeško-slavonskoj županiji te u suradnji s gradom Požegom nudimo prostor i opremu i nadamo se da će nam dopisništvo biti ponovno vraćeno nazad, jer smatramo da i naši građani imaju pravo dobiti informaciju što se događa u prostorima naše županije, našim općinama i gradovima – rekao je župan Alojz Tomašević.

Na dnevnom redu su bili razgovori o značajnim ulaganjima u infrastrukturu, izgradnju cesta i aglomeraciju.

-Ovih dana je Županijska uprava za ceste raspisala natječaje s kojima želimo, radi sigurnosti naših građana u prometu izgraditi veći dio naših cesta, a jako je bitno naglasiti da će se upravo u suradnji s općinama i gradovima izgrađivati i nogostupi na onim dijelovima gdje je opasnost značajnija i veća kako bi naši učenici i pješaci bili zaštićeni zaključio je župan Alojz Tomašević.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek