Konjanici, zaprege, šišanje ovaca i obrada vune (foto galerija)

Autor: Jelenko Topić

DSC_0107 (Small)GRABARJE – KUD „Poljadija“ iz Grabarja pokraj Kutjeva po 13. puta je na otvorenom prostoru u središtu sela organiziralo svoju tradicionalnu običajnu priredbu „Poljadija u srcu“, a ove godine prikazani su običaji vezan i uz uzgoj ovaca u domaćinstvu, te obradu vune. Priredbu, kojoj je pokrovitelj bio predsjednik RH dr. Ivo Josipović, otvorio je izaslanik požeško-slavonskog župana Željko Obradović.

U središtu programa bila radionica pod nazivom “Od ovaca do novaca”

Članovi domaćeg KUD „Poljadija“ kroz radionicu nazvanu “Od ovaca do novaca“ prikazali su običaje šišanja ovaca kod obitelji Đurđe i Drage Kalafadžić i to pred više stotina posjetitelja, zatim pranje i usitnjavanje vune, te predenje, a naposlijetku su od te vune na otvorenom prostoru domaćice plele čarape i druge odjevne predmete. Uz to postavljena je izložba različitih predmeta koji su se nekada u slavonskim selima izrađivali od vune kao što su čarape, ponjave, gunjci, prekrivači i drugo.

Sudionici tog običaja završili su prikaz zajedničkim slavonskim kolom popularnim tarabanom, a potom su nastupili mali folkloraši „Poljadije“, te gostujuće folklorne skupine „Kraluš“ iz Stupnika pokraj Zagreba, „Mura“ iz Murskog Središća, „Kaštel“ iz Pribislavca, KUD Drežnik iz okoline Nove Gradiške i KUD Virovitica.

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: