Komunističke škole iskrivile sliku Bandićevog poimanja svijeta

Autor: R.K.

1_214112Svaki približno obrazovan čovjek trebao bi znati da je Giordano Bruno (1548. – 1600.) spaljen na Cvjetnom trgu u Rimu, a ne obješen. Isto tako, nije spaljen iz razloga što je govorio kako je Zemlja okrugla, nego jer je, između ostaloga, sebe nazivao svećenikom nove religije, panteizma.

Nakon niza gafova i izricanja svakojakih gluposti, pitanje je treba li se više uopće osvrtati na Bandićeve izjave. Ipak, kako se radi o javnoj osobi, a još k tomu i gradonačelniku hrvatske prijestolnice, radi pravilnoga informiranja, ali i formiranja javnosti, valja reći kako je on 20. siječnja pred svim medijima, braneći svoju tezu u športskim terenima pored Maksimira, izvalio otprilike kako je on vizionar kao Giordano Bruno koji je “obješen” jer je govorio da je “Zemlja okrugla”. Još jedna u nizu Bandićevih nebuloza. Svaki približno obrazovan čovjek trebao bi znati da je Giordano Bruno (1548. – 1600.) spaljen na Cvjetnom trgu u Rimu, a ne obješen. Isto tako, nije spaljen iz razloga što je govorio kako je Zemlja okrugla, nego jer je, između ostaloga, sebe nazivao svećenikom nove religije, panteizma. Po toj religiji Bog je istovjetan s prirodom. Govorio je kako svijet nije stvoren ni iz čega te kako besmrtna duša seli iz tijela u tijelo. Zastupao je, dakle, reinkarnaciju. Propovijedao je i o beskonačnosti svjetova i Sunčevih sustava. Zbog svega toga je osuđen, druže Bandiću, i na Cvjetnom trgu spaljen Gordano Bruno. Geocentričnu slika svijeta da je Zemlja u središtu svemira pobio je poljski svećenik Nikola Kopernik (1473. – 1543.) u djelu O kretanju nebeskih tijelau kojem je tvrdio kako se sva nebeska tijela pa i Zemlja, gibaju oko Sunca u obliku savršenih kružnica. Otuda Kopernikanski obrat za kojeg je Bandić teško ikad čuo. Nijemac Kepler (1571. – 1630.) je utvrdio da putanja Zemlje nije pravilna kružnica, nego elipsa, a Galileo Galilei (1564. – 1642.) je donio tri dokaza za heliocentrizam. Nitko od njih nije zbog svoga učenja o kretanju Zemlje ubijen, druže Bandiću.

Očito kako su komunističke škole koje je završio drug Bandić dobrano iskrivile njegovu sliku i poimanje svijeta. Ako se već poziva na renesansne mislioce sigurno bi Bandiću bilo prikladnije pozvati se na Niccolu Machiavelliakoji je utemeljio političku filozofijus ciljem odvajanja etike od politike. Machiavelli je tvrdio kako je u politici glavno postići cilj, te kako je svako sredstvo do cilja opravdano. Bandić očito ne bira sredstva kako bi ostvario svoj cilj.

Drug je Bandić samo dva dana prije spomenutoga medijskoga istupa, 18. siječnja, obilježio i 70. obljetnicu osnivanja Desetoga partizanskoga zagrebačkog korpusa. Gradonačelnik  je ovom prilikom energično ustvrdio da se s ponosom  moramo sjećati boraca Desetoga partizanskoga korpusa jer su partizani bili pravi nositelji slobode, bitno su doprinijeli svjetskoj demokraciji i zato je, kako on tvrdi, sramota da ih se u posljednje vrijeme spominje u vezi s boljševičkim zločinima. Mi smo kao društvo izašli iz komunizma, ali je očito kako komunizam iz Bandića nije. Bandić će makijavelistički za sebe reći da je i vjernik i demokrat i komunist. I po njemu sve to ide skupa. A skupa može jer su mu potrebni glasovi svih tih skupina. Bandića istina ne zanima. Njemu nije bitno je li Giordano Bruno obješen ili je spaljen. Bandić se s ponosom sjeća Desetog partizanskog korpusa tvrdeći kako su oni bitno doprinijeli svjetskoj demokraciji??? Pa tko je ovdje lud. I najnepismenijem čovjeku je jasno da partizani i komunisti nisu imali veze s demokracijom. Oni su demokraciju u svojim dokumentima javno osuđivali i prezirali. Oni su govorili da je demokratski sustav prevladan u kapitalističkom uređenju. A što se tiče ljudskih prava upitao bih ga kakva su to ljudska prava u kojima su ljudi slani na Goli otok samo zato što su među svojom najbližom izrekli sumnju u ispravnost komunističkoga sustava? U tom “demokratskom sustavu” najbliža rodbina se između sebe cinkala i slala u smrt.

Bandić među svojim komunistima tvrdi kako moderna hrvatska država nije nastala “ex nihilo” (misleći vjerojatno kako je time nešto pametno rekao) pa je sramotno izjednačavanje, koje se u posljednje vrijeme čuje, antifašističkoga oslobodilačkoga pokreta s boljševičkom praksom i komunističkim zločinima, kojih je nedvojbeno bilo. On dodaje kako svaki počinjeni zločin ima svoje ime i prezime, treba ga na sudu dokazati, a zločinca primjereno kazniti. Lijepo je sve to drug Bandić rekao. No, je li se on ikada zapitao zašto su onda partizani bez suda i presude pobili stotine tisuća Hrvata nakon završenoga rata 1945. Iako je i u Domovinskome ratu bilo ratnih zločina, nitko nakon rata nije strijeljan samo zato što je bio na drugoj strani. Kod slobodarskih partizana je to međutim, bila normalna pojava.

Naravno da je partizane Desetoga zagrebačkog korpusa pozdravio i Bandićev kolega Ivo Josipović. I on je po običaju pričao nebuloze istaknuvši kako su pobijedile vrijednosti za koje su se oni borili, a to su sloboda, demokracija i ljudska prava te kako danas Europske unije ne bi bilo bez pobjede antifašizma. Pa svatko zna kako je partizanska državna tvorevina bila SSSR, koja se temeljila na stavovima radikalno oprečnim od onih koje promovira Europska unija.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot