Komunalac Požega: Pojeftinio odvoz komunalnog otpada; očekuje se i snižavanje cijene plina

Autor: D.K.

POŽEGA – Komunalac Požega u 2016. godini je sakupio oko 470 t papira i kartona, 75 tona stakla, 24 tone plastike i 17 tona tekstila. Ukupno je to 586 tona korisnog otpada koji nije završio na odlagalištu. Ovako razvrstan korisni otpad predan je ovlaštenim sakupljačima na daljnju reciklažu. Ove količine značajno su povećane u odnosu na prethodne godine što potvrđuje opravdanost uvođenja i proširenja sustava odvojenog sakupljanja korisnog otpada – istaknuo je na danas održanoj konferenciji za novinare Anto bekić, direktor Komunalca Požega d.o.o.

Podsjetio je da su za odvojeno sakupljanje korisnog otpada postavljeni su „zeleni otoci“, a 2014. godine uveden je sustav sakupljanja otpada „na kućnom pragu“ pri čemu su podijeljeni plavi spremnici za papir i vreće za plastiku i staklo u Požegi te vreće u ostalim gradovima i općinama.

Anto Bekić, direktor požeškog Komunalca d.o.o.

– Projektom su obuhvaćena domaćinstva na području grada Požege i dio naselja u ostalim gradovima i općinama. Sustav odvojenog sakupljanja korisnog otpada proširen je tijekom 2015. i 2016. god., a planiranim proširenjem u 2017. godini bit će obuhvaćeno cca 13.000 domaćinstava i cca 1.000 gospodarskih subjekata.Od prošle godine građani mogu odlagati staru odjeću i obuću u specijalizirane kontejnere postavljene u Požegi i Pleternici – dodao je Bekić.

Komunalac je u 2016. godini krenuo i s edukacijom najmlađih pa su u vrtićima na području Požege, Pleternice, Kutjeva i Velike. U požeškim osnovnim školama, u rujnu prošle godine, održana je edukacija na temu zaštite ozonskog omotača.

Školama su podijeljeni kontejneri za odvojeno sakupljanje korisnog otpada te su ušle u sustav odvoza papira, plastike i stakla, a većini su podijeljeni i komposteri za biorazgradivi otpad kako bi se dodatno obogatio nastavni program iz područja ekologije.

Ono što je posebno zanimljivo kupcima jest nova odluka Vlade RH o smanjenju PDV-a na usluge odvoza i zbrinjavanja otpada s 25% na 13%, Komunalac Požega d.o.o. od 1.1.2017. godine snizio je cijene za navedene usluge tako da se mjesečna rata za domaćinstva smanjuje sa sadašnjih 52,93 kune mjesečno na 47,84 kune što je smanjenje za oko 10%.

Smanjenje cijena realno je očekivati i za opskrbu plinom.

– Modernizacijom sustava grijanja i smanjenjem troškova proizvodnje toplinske energije, uz smanjenje cijene energenta (plina) od 1. veljače 2017.godine, stvorene su pretpostavke za smanjenje cijene grijanja i to u njenom varijabilnom dijelu. Trenutno se u Komunalcu Požega rade izračuni poslovnih rezultata za 2016.godinu i projekcije prihoda i troškova za 2017. godinu te je razvidno da postoji mogućnost smanjenja cijene za 5-10 %. Konačan prijedlog za smanjenje cijene grijanja Uprava će predložiti Nadzornom odboru Komunalca, a nakon toga prijedlog ćemo uputiti u Grad Požegu na odobrenje za primjenu – pojasnio je Anto Bekić.

Vedran Neferović, požeški gradonačelnik

Prije nekoliko dana Komunalac je predao opsežnu dokumentaciju za energetsku obnovu čak 12 višestambenih zgrada. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata procjenjuje se na oko 11 milijuna kuna od čega se očekuje 6,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, dok će stanari sudjelovati s 4,2 milijuna kuna.

-Moram izraziti i zadovoljstvo da se devet objekata kojima upravlja Komunalac upustilo u projekt energetske obnove koja za sobom sigurno daje rezultat smanjenog iznosa grijanja i cijenu koju naši građani plaćaju. Sustav grijanja u Babinom viru bio je veliki izazov i za mene kao gradonačelnika i od početka smo poduzimali sve radnje da se građanima smanji cijena grijanja. Komunalac je preko Fonda i vlastitim sredstvima značajno investirao u sustav i smanjio gubitke. Činjenica je da još uvijek nismo zadovoljni, kao ni naši sugrađani kojima pojedini računi izazivaju nevjericu – rekao je gradonačelnik Neferović.

Rezultati javnog poziva bit će poznati u svibnju pa bi prvi radovi na obnovi zgrada, čime će se ostvariti uštede grijanja za najmanje 50 posto, mogli bi krenuti već u srpnju.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: